• ΑΓΟΡΕΣ

    Άνοδος του πετρελαίου λόγω των περιορισμών στην προσφορά και του δολαρίου

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Μετά το χαμηλό 9 μηνών που έφτασε το πετρέλαιο, την Τρίτη σημείωσε άνοδο για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της ελαφράς υποχώρησης του δολαρίου των ΗΠΑ και δεύτερον λόγω του περιορισμού της προσφοράς στον Κόλπο του Μεξικού ενόψει του τυφώνα Ίαν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάσει για να καθορίσει πολιτική στις 5 Οκτωβρίου.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου του Brent διαμορφώθηκε στα 86,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,88%, ενώ το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο κατά 1,79 δολάρια ή 2,3% στα 78,50 δολάρια ανά βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η χαλάρωση στην ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, που είχε φτάσει σε υψηλό 20 ετών, έδωσε κάποια περαιτέρω ώθηση. Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το αργό πιο ακριβό για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα και τείνει να επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

    Δεύτερος λόγος της ανόδου είναι ότι οι περικοπές της προσφοράς επανήλθαν στο επίκεντρο την Τρίτη δίνοντας κάποια στήριξη. Η BP και η Chevron δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έκλεισαν την παραγωγή σε υπεράκτιες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού καθώς ο τυφώνας Ian πλησίαζε την περιοχή.

    Η πτώση των τιμών έχει αυξήσει τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να παρέμβει. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί τις τιμές και δεν επιθυμεί απότομη αύξηση ή κατάρρευση.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μικρά κέρδη κατέγραψε ο χρυσός μετά την πτώση του δολαρίου

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω των αποδόσεων των ομολόγων

    Wall Street: «Γύρισαν» οι δείκτες με ώθηση από την τεχνολογία – Κέρδη 1,7% για τον Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ