• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω των αποδόσεων των ομολόγων

    • NewsRoom


    Πτώση σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη για τέταρτη συνεχή μέρα, αν και ξεκίνησαν με κέρδη. Ο λόγος των απωλειών παραμένει να είναι οι πιέσεις που δέχονται από τις αποδόσεις των ομολόγων.

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 388,24 μονάδες αν και βρέθηκε να κερδίζει 1,3% στα υψηλά της ημέρας. Ο δείκτης καταγράφει πλέον συνολικές απώλειες 4,4% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη τροφοδοτούν τους φόβους για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Goldman Sachs περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της σε “αρκετές συνεδριάσεις” ακόμα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

    Οι επενδυτές περιμένουν την αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) μετά την κατρακύλα της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα, με την κεντρική τράπεζα να παραμένει σε δύσκολη θέση καθώς ο πληθωρισμός φιγουράρει στο 9,9% παρά τις επτά αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2021.

    Πως κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX έχασε 0,7% στις 12.139,68 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,3% στις 5.753,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,5% στις 6.984,59 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,8%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ «έριξαν» τον δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, αδύναμα κέρδη, τι ακούγεται για Ιντρακάτ

    Wall Street: «Γύρισαν» οι δείκτες με ώθηση από την τεχνολογία – Κέρδη 1,7% για τον Nasdaq

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση πάνω από 6% για την ΤΕΝΕΡΓ, στο μάτι του κυκλώνα τα ομόλογα, στο 4,7% το ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ