• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: «Γύρισαν» οι δείκτες με ώθηση από την τεχνολογία – Κέρδη 1,7% για τον Nasdaq

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Σε θετικό έδαφος γυρίζει σήμερα η Wall Street μετά το σκληρό sell off των προηγούμενων ημερών, που ήταν αποτέλεσμα των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια από την Fed που έφερε ανησυχία στις αγορές για επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο δείκτης S&P 500 χάνει πάνω από 22% από το ρεκόρ του στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες και μέσα στο 2023 στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    Με απώλειες ολοκλήρωσαν και την χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες με τον Dow Jones να κλείνει με πτώση 1,1% στις 29.264 μονάδες, ο S&P 500 έχασε επίσης 35 μονάδες ή 0,96% στις 3.657 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 10.802 μονάδες με πτώση 0,6%.

    Οι επενδυτές ωστόσο εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, η οποία είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί. Τρεις διαδοχικές αυξήσεις 0,75 ποσοστιαίων μονάδων πυροδότησαν μια απομάκρυνση από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και έστειλαν το δολάριο στα ύψη. Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει και τα άλλα νομίσματα, με την στερλίνα να υποχωρεί κάτω από τα 1,04 δολάρια τη Δευτέρα πριν κινηθεί υψηλότερα καθώς οι επενδυτές ήταν δύσπιστοι για τις φορολογικές περικοπές της νέας πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να μείνουν αμετάβλητα κάποια στιγμή το επόμενο έτος, ενώ η Loretta Mester, επικεφαλής της Cleveland Fed επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο η οικονομία να επιβραδύνει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

    Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις μετοχές σε underweight στην παγκόσμια κατανομή της τους επόμενους τρεις μήνες, λέγοντας, σε σημείωμά της, ότι «τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων μετοχών ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τους σχετικούς κινδύνους και ίσως χρειαστεί να μειωθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ένα κατώτατο σημείο της αγοράς».

    Αυτή η εβδομάδα θα περιλαμβάνει ομιλίες από μια ομάδα αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ αργότερα την Τρίτη.

    Η απόδοση του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ χάνει σήμερα 4 μονάδες βάσης στο 3,95% μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, ενώ το 2ετες κινείται στο 4,295%.

    Μακροοικονομικά στοιχεία

    Η ετήσια αύξηση στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισε να επιβραδύνει καθώς το ράλι των επιτοκίων και το άλμα του πληθωρισμού έχουν περιορίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Ειδικότερα, ο δείκτης κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 18,7% τον προηγούμενο μήνα. Από τον Ιούνιο, ο δείκτης υποχώρησε 0,4% τον Ιούλιο μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 0,4%. Οι τιμές κορυφώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο όταν εμφάνισαν ετήσιο άλμα 21,2%. Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης υποχώρησε 0,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο.

    Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, καθώς οι Αμερικανοί άντλησαν ώθηση από την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 108 μονάδες από 103,6 μονάδες τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό πέντε μηνών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 104,6 μονάδες.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Twitter σημειώνει άνοδο 0,7% με τους δικηγόρους του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πιθανό ιδιοκτήτη Έλον Μασκ να συζητούν αρκετά εκκρεμή αιτήματα για πληροφορίες στη συνεχιζόμενη νομική τους διαμάχη, λίγες εβδομάδες πριν από μια δίκη για την εξαγορά.

    Η μετοχή της JetBlue σημείωσε άνοδο 4,2% και η μετοχή της American Airlines επίσης προσθέτει πάνω από 5%.

    Η μετοχή της Goldman Sachs σημείωσε μικρή άνοδο 0,6% αφού η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έκλεισε ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο ύψους 9,7 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο από το 2007, το οποίο επιδιώκει να επενδύσει σε εταιρείες με επιχειρηματική αξία περίπου 750 εκατομμυρίων έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Δυναμικά επιστρέφουν οι γίγαντες τεχνολογίας και ανάπτυξης, με την Tesla να κερδίζει στο άνοιγμα πάνω από 4%, η Apple ανεβαίνει κατά 1,9%,η Netflix στο +1,8% ενώ Meta και Microsoft προσθέτουν λίγο πάνω από 1%. Οι μετοχές των NVIDIA και AMD κινούνται ανοδικά κατά 3,8% και 3% αντίστοιχα.

    Η τιμή του πετρέλαιο κινείται ανοδικά με το WTI να προσθέτει λίγο πάνω από 3% στα 79 δολάρια. Έτσι η Exxon Mobil ανεβαίνει κατά 2,7% και η Chevron προσθέτει 1,5%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones κινείται ανοδικά στις 29.581 μονάδες με άνοδο 1,1%, ο S&P 500 επίσης κερδίζει 1,22% στις 3.699 μονάδες και ο Nasdaq ανεβαίνει 1,7% στις 10.982 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ