• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανάκαμψη στις αγορές – Η αύξηση επιτοκίων οδηγεί σε ύφεση;


    Η επιμονή των κεντρικών τραπεζών για αύξηση επιτοκίων εντείνει τους φόβους των αναλυτών για ύφεση στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

    Μετά την απότομη βουτιά των προηγούμενων ημερών, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα αμερικάνικα futures κινήθηκαν σήμερα το πρωί, ανοδικά.

    Ο Stoxx Europe 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 1%, τα futures του S&P 500 κατά 0,8% και τα futures στον δείκτη Nasdaq 100 κατά 1,2%.

    Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι όμως, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων με στόχο τη μείωση των τιμών.

    Οι αγορές παγκοσμίως κλείνουν ακόμα μια εβδομάδα πτώσης για έβδομη συνεχή φορά.

    «Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προκαλέσουν ύφεση»

    Τον φόβο για «λανθασμένη πολιτική» από τις κεντρικές τράπεζες εξέφρασε η Lale Akoner, αναλύτρια στην αμερικάνικη τράπεζα BNY Mellon.

    «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες αυτή τη στιγμή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών να προκαλέσουν ύφεση. Υποψιαζόμαστε όλο και περισσότερο ότι πρόκειται για λανθασμένη πολιτική», ανέφερε.

    Με τους περισσότερους οικονομολόγους να ποντάρουν στη δυναμική της οικονομίας, χωρίς προβλήματα μέχρι τέλους του έτους, παραδέχονται ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την επόμενη χρονιά.

    Και πάλι όμως, οι περισσότεροι συναινούν σε προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας και όχι για ύφεση.

    Παρά τις καθησυχαστικές προβλέψεις, όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι χειρότερο.

    Goldman Sachs και JP Morgan: Υπερβολές οι φόβοι για ύφεση

    Ο David J. Kostin της Goldman Sachs Group Inc. και ο Marko Kolanovic της JPMorgan Chase & Co. χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους των επενδυτών για ύφεση στις ΗΠΑ.

    Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάκαμψη των μετοχών μέσα στο έτος.

    Ο Mark Zandi της Moody’s Analytics, ανέφερε στις 16 Μαΐου ότι πιθανολογεί μία ύφεση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει εντός των επόμενων 12 μηνών, με τις πιθανότητες να αυξάνονται εντός των επόμενων δύο χρόνων.

    Σκληρή στάση από τη Fed

    Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και στον πληθωρισμό.

    Εάν παραμείνει ο πληθωρισμός πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, η αντίδραση της Fed, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μπορεί να είναι σκληρή, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα και ο πρόεδρος  της, Τζερόμ Πάουελ έχει προαναγγείλει κινήσεις παρόμοιου μεγέθους στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

    Παρά το γεγονός ότι οι αγορές είχαν ακόμα μία σκληρή εβδομάδα, η Fed επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων, διαμηνύοντας ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στον πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Αναλαμπή στις τράπεζες, αντίδραση στον Μυτιληναίο, μουδιασμένη η αγορά

    Το risk off βλάπτει σοβαρά την Λεωφόρο Αθηνών – Αυτά τα blue chips βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ