• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αναλαμπή στις τράπεζες, αντίδραση στον Μυτιληναίο, μουδιασμένη η αγορά

    Χρηματιστήριο


    Μουδιασμένο ξεκίνημα σε μία ευαίσθητη συγκυρία για την αγορά που οι επενδυτές βλέπουν την ελπίδα και το «φως» μόνο στις τεχνικές αναλαμπές της αγοράς.

    Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και σήμερα, ενώ το ενδιαφέρον μετατίθεται για τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας όταν και θα ξεκινήσουν οι εισροές στις μετοχές του MSCI στο πλαίσιο του rebalancing. Που κι αυτές όμως, δεν αναμένονται θεαματικές, αφού οι ελληνικές μετοχές έχουν μικρή βαρύτητα στον εν λόγω δείκτη.

    Από εκεί και πέρα, αναζητείται πραγματικά ο καταλύτης εκείνος που θα παρασύρει την αγορά ανοδικά και θα επαναφέρει το θετικό momentum του περασμένου Ιανουαρίου ή το ράλι του περασμένου Απριλίου.

    Τα δεδομένα είναι υπέρ των πωλητών ή τέλος πάντων υπέρ εκείνων που δεν θέλουν να αναλάβουν άλλο ρίσκο, σε μία εποχή ανόδου των επιτοκίων, κούρσας του πληθωρισμού, σταθεροποίησης πάνω από τα 110 δολάρια του πετρελαίου και επαναφοράς της συζήτησης για ύφεση που θα πλήξει τις οικονομίες ενδεχομένως και από το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

    Αναρωτιέται κανείς αν φτάνει για την Ελλάδα μια καλή περίοδος για τον τουρισμό, όπως αυτή που διαφαίνεται το φετινό καλοκαίρι, τη στιγμή που η χώρα οδεύει σε εκλογές, το αργότερο μέσα στους επόμενους 10 – 11 μήνες.

    Ταυτόχρονα σήμερα λήγουν οι σειρές των παραγώγων για τον Μάιο, οπότε η μεταβλητότητα είναι μέσα στο πρόγραμμα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Μια αναλαμπή που βγαίνει στις τράπεζες σήμερα δεν πείθει για τη διάρκειά της. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και η Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 κινούνται κάτω από τις τιμές που πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου πριν από ένα χρόνο;

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) ενισχύεται κατά 0,8% στις 858 μονάδες στο ξεκίνημα, με την Alpha Bank +2,71%, τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 να ενισχύεται λιγότερο από 1% στα 6,25 ευρώ, την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 1,9% στα 3,22 ευρώ, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 στο +3,62%, στα 0,92 ευρώ και την Πειραιώς +2,51%, στο 1,12 ευρώ.

    Για την ιστορία, ο τραπεζικός κλάδος έχει διορθώσει πάνω από 20% από τις 21 Απριλίου που η τάση άλλαξε.

    Κατά τα άλλα, αντίδραση +2,2% βγαίνει στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 στα 15,87 ευρώ, πάνω από 1% τα κέρδη για τη Βιοχάλκο και 1,85 για την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκληροί οι Αμερικανοί τραπεζίτες: Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι αγορές, αλλά μόνο ο πληθωρισμός

    Το risk off βλάπτει σοβαρά την Λεωφόρο Αθηνών – Αυτά τα blue chips βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα

    Θα «σκάσει» το 1 στα 4 νέα στεγαστικά δάνεια;



    ΣΧΟΛΙΑ