• Οικονομία

    Bloomberg: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει της Κίνας για πρώτη φορά από το 1976

    • Bloomberg
    Lockdown στην Κίνα

    Lockdown στην Κίνα


    Τα lockdown της Κίνας για τον κορωνοϊό σημαίνουν ότι η οικονομική της ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 1976, αναφέρει το bloomberg.

    Πρόκειται για μία αντιστροφή ρόλου με πιθανές πολιτικές αντηχήσεις τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσιγκτον.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να αναπτυχθεί μόλις 2% φέτος, έγραψε το Bloomberg Economics σε έκθεσή του την Πέμπτη. Συγκριτικά, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,8% φέτος, προβλέπει το Bloomberg Economics.

    Ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει δημοσιονομικά, νομισματικά και ρυθμιστικά μέτρα τόνωσης, ο αντίκτυπος τους αμβλύνεται από την πολιτική Covid Zero του Προέδρου Xi Jinping, η οποία απαιτεί αυστηρούς περιορισμούς της δραστηριότητας, όπου εμφανίζονται εστίες ιού. Οι ΗΠΑ, ενώ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, εξακολουθούν να ενισχύονται από τις ισχυρές προσλήψεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.

    Σύμφωνα το βασικό σενάριο του Bloomberg Economics η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 θα παραμείνει πάνω από 4%. Εάν είναι σωστή η πρόβλεψη, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας για ολόκληρο το έτος θα υστερεί σε σχέση με αυτόν του αντιπάλου της από το 1976, όταν η Κίνα έβγαινε από την ταραχώδη δεκαετία της Πολιτιστικής Επανάστασης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Από την εκστρατεία «μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος» που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Κίνα απολάμβανε ταχύτερους ρυθμούς επέκτασης, με πολλά περιθώρια ακόμη για της μείωση του χάσματος που έχει με τις ΗΠΑ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της .

    Catching Up | China's per-capita GDP remains well below US, showcasing growth potential
    Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας παραμένει πολύ κάτω από τις ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προτρέπει τους νομοθέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πακέτο νομοθεσίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί.

    Το διακύβευμα είναι ακόμη υψηλότερο για τον πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα φέτος. Ένας ρυθμός ανάπτυξης 2% θα ήταν πολύ χαμηλότερος από τον επίσημο στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης περίπου 5,5% φέτος. Ο Χi είπε στους αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος, ανέφερε η Wall Street Journal τον περασμένο μήνα.

    Ο φετινός στόχος του «γύρω στο 5,5%», ο χαμηλότερος που έχει τεθεί ποτέ, καθορίστηκε από τους Κινέζους ηγέτες πριν από το τελευταίο κύμα lockdown σε μητροπόλεις συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, που έχουν πλήξει τις εγχώριες δαπάνες. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι το ΑΕΠ της Κίνας συρρικνώθηκε αυτό το τρίμηνο εν μέσω μειώσεων στις λιανικές πωλήσεις και στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, «ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο, με μια απίθανη χαλάρωση της στάσης Covid-Zero, μια ανάπτυξη 5% – πόσο μάλλον ο στόχος της κυβέρνησης για 5,5% – φαίνεται απρόσιτη».

    Μια ανάπτυξη 2% που προβλέπει το αρνητικό σενάριο θα ήταν η πιο αδύναμη για την Κίνα από το 1976, ξεπερνώντας ακόμη και το 2020 όταν η πανδημία μείωσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,2%.

    Μετρώντας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κατά 5,5% έναντι 4% της Κίνας.  Μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ μπορούν να ξεπεράσουν την Κίνα σε βάση ημερολογιακού έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Η Κίνα σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά πρόσθετων προμηθειών πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ