• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Βαδίζει προς τέταρτη εβδομάδα ανόδου κόντρα στην πτώση των μετοχών

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου


    Το πετρέλαιο κατευθύνεται σε μία ακόμη εβδομάδα κερδών -έστω και οριακών-, καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης επισκίασε τις ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και οικονομική επιβράδυνση, που προκάλεσαν τριγμούς στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Το West Texas Intermediate υποχωρεί κάτω από τα 111 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε υψηλότερα την Πέμπτη, και έχει σημειώσει άνοδο λιγότερο από 1% μέχρι στιγμής στο σύνολο της εβδομάδας.

    Oil has rallied this year while global stocks extended declines
    Το πετρέλαιο καταγράφει ράλι φέτος την ώρα που διευρύνονται οι απώλειες των μετοχών διεθνώς

    Οι παγκόσμιες αγορές προϊόντων καυσίμου σφίγγουν, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα ενόψει της αύξησης των οδικών ταξιδιών κατά την θερινή περίοδο. Τα ταξίδια σε όλη τη χώρα αναμένεται να πλησιάσουν τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

    Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% φέτος καθώς η ζήτηση ανέκαμψε μετά την πανδημία και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές. Ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ήδη την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, οι ροές προς την Ασία έχουν αυξηθεί. Η Κίνα επιδιώκει να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της χώρας δίνουν μάχη για να καταστείλουν την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσαν κατά 1,2% στα 110,85 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του brent με απώλειες 0,5% διαπραγματεύονταν στα 111,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Το άλμα του πετρελαίου συνέβαλε στον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, ωθώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν. Αυτό προκάλεσε έντονες μεταβολές στις διαθέσεις των επενδυτών για ρίσκο, εν μέσω διακυμάνσεων στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

     Διαβάστε ακόμη:

    Bloomberg: Η Κίνα σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά πρόσθετων προμηθειών πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ