• ΑΓΟΡΕΣ

    Ambrosia Capital για ΟΤΕ: «Αγορά» και αύξηση της τιμής στόχου στα €19,6

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Στο «παιχνίδι» που γίνεται αυτές τις ημέρες με την μετοχή του ΟΤΕ μπαίνει και η Ambrosia Capital με τον αναλυτή της Osman Memisoglu, ο οποίος βλέπει ορατή ανάκαμψη σε όλα τα τμήματα του ΟΤΕ και αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €19,6 από €18,9 προηγουμένως που προσφέρει 43% ανοδικό περιθώριο.

    «Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση buy (σύσταση αγοράς) ΟΤΕ μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του 4ου τριμήνου πέρυσι, με τα έσοδα τόσο από κινητές όσο και από σταθερές υπηρεσίες και τις επιδόσεις να τρέχουν πάνω από τις εκτιμήσεις μας, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο πρόσφατο αναλυτικό σημείωμα με τίτλο “Ο ξεχασμένος πρωταθλητής”», επισημαίνει ο Memisoglu.

    Τα τρία βασικά σημεία που ξεχωρίζει ο αναλυτής της Ambrosia Capital είναι:

    1. Τα βασικά έσοδα της Ελλάδας παρουσίασαν σαφή ανάκαμψη το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

    2. Η καθοδήγηση για τις αμοιβές των μετόχων είναι υψηλότερη σε ετήσια βάση στα 450 εκατ. ευρώ για το 2024.

    3. Η αγορά είναι πολύ επιφυλακτική για τον ανταγωνισμό με την τιμή της μετοχής να τον προεξοφλεί πλήρως.

    «Αυξάνουμε την 12μηνη τιμή-στόχο στα 19,60 ευρώ (προηγουμένως 18,90 ευρώ), η οποία προσφέρει προοπτική ανόδου 43% (εξαιρουμένης της απόδοσης 8% από μερίσματα/επιστροφές μετοχών), κυρίως λόγω των χαμηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών και των ελαφρώς υψηλότερων εσόδων. Αναμένουμε ότι οι πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη, όπως αυτή που αφορά τη Vodafone Ιταλίας με 7,6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, να αναδείξουν την προεξοφλημένη αποτίμηση του ΟΤΕ, ο οποίος διαπραγματεύεται με δείκτη της τάξεως των 4,5 -4,4 φορών για τα έτη 2024/2025 σε όρους EV/EBITDA, με έκπτωση 17% σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του», υπογραμμίζει ο Memisoglu.

    Τα βασικά έσοδα της Ελλάδας έδειξαν σαφή ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο

    Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας το δ’ τρίμηνο πέρυσι αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση (+2,8% η εκτίμησής) μετά από αύξηση μόνο 0,3% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο.

    Η αύξηση οφείλεται στη μερική στήριξη από την κατάργηση των εκπτώσεων για την ηλεκτρονική χρέωση και την αύξηση των ελάχιστων επιπέδων ανανέωσης στην προπληρωμένη, με τα πλήρη οφέλη να εκτιμώνται να φανούν το α’ τρίμηνο φέτος.

    Τα έσοδα από σταθερές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση (έναντι της εκτίμησής τους ότι θα παρέμειναν αμετάβλητα) μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής αύξησης σε ετήσια βάση, με το γ’ τρίμηνο να καταγράφει μείωση 0,9%.

    Η ανάκαμψη των βασικών εσόδων στην Ελλάδα δείχνει τις επιπτώσεις του έντονου ανταγωνισμού που γίνεται πιο ορθολογικός και την υπεροχή της προσφοράς προϊόντων του ΟΤΕ (ιδίως στην κινητή τηλεφωνία).

    Αύξηση της αμοιβής των μετόχων σε 450 εκατ. ευρώ από 425 εκατ. ευρώ το 2023

    Η αύξηση της αμοιβής των μετόχων κατά 6% σε ετήσια βάση είναι ενθαρρυντική από μια προοπτική της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Αν και η τρέχουσα ρύθμιση δεν είναι ακόμη ιδανική με καθαρή µόχλευση µόλις 0,3 φορές, ο λόγος των αµοιβών προς τις αναµενόµενες ταμειακές ροές (FCF) αυξάνεται από 85% το 2023 σε 95% για το 2024 και είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψη του Memisoglu.

    «Αυτό που έχει τονιστεί από τους bearish (απαισιόδοξους) για τη μετοχή είναι η πτώση σε ετήσια βάση στις ελεύθερες ταμειακές ροές το 2024 (από 501 εκατ. ευρώ σε 470 εκατ. ευρώ), αλλά αυτό οφείλεται μόνο σε περίπου 50 εκατ. υψηλότερους φόρους σε μετρητά ετησίως, καθώς ο ΟΤΕ επωφελήθηκε από εφάπαξ φόρους το 2023», επισημαίνει ο Memisoglu.

    Η αγορά είναι πολύ επιφυλακτική όσον αφορά τον ανταγωνισμό

    «Ενώ η αγορά το 2024 θα είναι πρόθυμη να συζητήσει πώς η πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες θα διοικήσουν την Nova, τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου μας έδωσαν περαιτέρω άνεση ότι ο ΟΤΕ θα πετύχει στο μεταξύ βελτιούμενα νούμερα σε όλους τους τομείς. Ακόμη και υπό το σενάριο η Nova να ανήκει σε έναν δυνητικά επιθετικό νέο φορέα, τα αποτελέσματα του 2023 δείχνουν πώς ο ΟΤΕ ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο είδος περιβάλλον, όπου το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του στην Ελλάδα ήταν ακόμα υψηλότερο κατά 1,2% σε ετήσια βάση», καταλήγει ο αναλυτής της Ambrosia Capital.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ποια τιμή θα κλείσει το book της Πειραιώς

    «Πόλεμος» Citi και Eurobank Equities για τη μετοχή του ΟΤΕ

    Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι Αγορές!



    ΣΧΟΛΙΑ