• ΑΓΟΡΕΣ

    Ambrosia Capital για Ελληνικές τράπεζες: Αυξάνει τις τιμές στόχους – Τα μερίσματα θα ξεκλειδώσουν περαιτέρω re-rating

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Ambrosia Capital και ο Osman Memisoglu επαναλαμβάνουν τη θετική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. «Μετά το ράλι του 2023 και άλλο ένα περίπου 20% μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος, οι ελληνικές τράπεζες υποαπέδωσαν πρόσφατα σε σχέση με τις βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες, με αυξανόμενο θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης γύρω από τα μερίσματα. Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην πορεία του re-rating, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι πλησιάζει η έναρξη της διανομής μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης», εξηγεί ο Memisoglu.

    Ο αναλυτής επισημαίνει τα εξής βασικά σημεία:

    1) Ο δείκτης RoTE θα ομαλοποιηθεί πάνω από το 12% το 2026, γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει το re-rating,

    2) Οι επιδόσεις των καθαρών εσόδων από τόκους NII θα παραμείνουν ισχυρές παρά τα χαμηλότερα επιτόκια,

    3) Οι πληρωμές μερισμάτων είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν φέτος και να απομακρύνουν τυχόν ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου.

    «Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αναμένουμε τη συνέχιση της τάσης re-rating των ελληνικών τραπεζών που θα οδηγηθεί από την έναρξη των μερισμάτων. Με την εστίαση να μετατοπίζεται σταθερά στα μερίσματα, προτιμούμε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, χάρη στο ισχυρό προφίλ RoTE και τα άφθονα επίπεδα κεφαλαίων τους, τα οποία θα πρέπει να στηρίξουν σχετικά υψηλότερους δείκτες πληρωμών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τριών ετών. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με δείκτη P/TBV 0,68 φορές για το 2025 και RoTE 12,5% το 2026.

    Οι τιμές στόχοι είναι για την Εθνική Τράπεζα στα 10,10 ευρώ από 7,95 ευρώ πριν, για τη Eurobank στα 2,70 ευρώ από 2,05 ευρώ, για την Αlpha Bank στα 2,15 ευρώ από 1,90 ευρώ και τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου είναι 40%, 41%, 33% και 36% για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα», επισημαίνει ο αναλυτής της Ambrosia.

    Οι πληρωμές μερισμάτων και οι δείκτες θα πρέπει να υποστηρίξουν το re-rating

    «Αναμένουμε ότι ο δείκτης RoTE θα ομαλοποιηθεί στο 12,5% το 2026, γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει την επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η σημαντική βελτίωση του κεφαλαίου και η ποιότητα του ενεργητικού, με τους δείκτες NPEs να αναμένεται να μειωθούν στο 3,3% το 2026 από 4,1% πέρυσι. Η κάλυψη των NPEs θα πρέπει να βελτιωθεί στο 86% το 2026 έναντι 68% πέρυσι. Οι επιδόσεις των NII θα παραμείνουν ισχυρές παρά τα χαμηλότερα επιτόκια.

    Η πρόσφατη ροή ειδήσεων και η καθοδήγηση από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια των conference calls για τα αποτελέσματα του 2023 υποδηλώνουν ότι οι πληρωμές μερισμάτων θα ξεκινήσουν φέτος, για πρώτη φορά από το 2008, για τις ελληνικές τράπεζες. Αναμένουμε ότι οι δείκτες διανομής μερισμάτων θα αυξηθούν προς τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση των μερισματικών αποδόσεων, οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν από 3,5% για το 2023 σε 9,5% κατά μέσο όρο για το 2026.

    Κατά την άποψή μας, η έναρξη της διανομής μερισμάτων δεν θα αυξήσει μόνο την επενδυτική βάση για τις τράπεζες με την προσθήκη εισοδήματος κεφαλαίου, αλλά θα χρησιμεύσει και ως σφραγίδα έγκρισης από την άποψη της ποιότητας κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επενδυτικής βάσης», καταλήγει ο Osman Memisoglu.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan: H πτώση στις αμερικανικές μετοχές έχει πολύ δρόμο ακόμη – 15% πτώση στον S&P 500

    Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Το momentum για τη μετοχή συνεχίζεται

    Eurobank Equities για Jumbo: Κορυφαία επιλογή και τιμή-στόχος για τη μετοχή τα €33,4



    ΣΧΟΛΙΑ