• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Στις 4.700 μονάδες ο S&P 500 αλλά με… καθυστέρηση λόγω υψηλών επιτοκίων

    • NewsRoom
    UBS, Chief Executive Sergio Ermotti

    Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS


    Θετική για την πορεία των αμερικανικών μετοχών εμφανίζεται η UBS, η οποία βλέπει τον S&P 500 να σκαρφαλώνει στις 4.700 μονάδες στο τέλος του επόμενου έτους.

    Νωρίτερα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας είχαν εκτιμήσει ότι ο δείκτης της Wall Street μπορεί να φτάσει νωρίτερα σε αυτόν τον στόχο, ήδη από τα μέσα στου 2024.

    Παρ’ όλα αυτά αναθεώρησαν την εκτίμησή τους, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα επιτρέψουν ένα άνετο ράλι.

    Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

    Με τον S&P 500 να κλείνει την περασμένη Παρασκευή στις 4.327 μονάδες, ο προηγούμενος μήνας κατέγραψε απώλειες για τις αμερικανικές μετοχές, υπό τον φόβο νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed.

    Η αγορά εργασίας αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές ύστερα από ενάμιση χρόνο νομισματικής σύσφιξης και η Fed έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη αύξησης μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες εμφανίζονται στα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης διχασμένοι σχετικά με το αν πρέπει να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

    Οι traders στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναμένουν τον Νοέμβριο να παραμείνουν τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο με εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, το υψηλότερο επίπεδος της τελευταίες 22ετίας. Για τον Δεκέμβριο όμως, το ποσοστό αυτό μειώνεται αρκετά, με πολλούς να στηρίζουν το σενάριο μίας ακόμη αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.

    Στην εκτίμηση της UBS της για καθυστερημένη ανάκαμψη του S&P 500 στις 4.700 μονάδες στο τέλος του 2024 προστίθεται και η πρόβλεψη από τη Fed για δύο αντί για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, όπως προέκυψε στην τελευταία της συνεδρίαση.

    Τι προβλέπει η UBS

    «Η καθυστέρηση… σχετίζεται κυρίως με την πρόσφατη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων και τις εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο David Lefkowitz, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου για τις μετοχές ΗΠΑ της UBS.

    Ο φόβος των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων έχει βυθίσει τον S&P 500 κατά 6% από τα φετινά υψηλά που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου. Παρόλα αυτά, ο δείκτης παραμένει με κέρδη 12% από την αρχή της χρονιάς.

    «Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των κερδών και σε διψήφια συνολική απόδοση των αμερικανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο επόμενο έτος», δήλωσε ο Lefkowitz.

    «Αν και η αξία των μετοχών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αποτίμησή τους ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα της χαμηλής ανεργίας και της πτώσης του πληθωρισμού».

    Διαβάστε επίσης:

    Birkenstock: 249 χρόνια ιστορίας, «σκόνταψαν» στη Wall Street

    Χρηματιστήριο: Συσσώρευση πέριξ των 1.163 μονάδων και η διαφυγή πάνω από τις 1.170 – Αδυναμία στις τράπεζες

    J.P. Morgan: S&P και Fitch αναβαθμίζουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ