• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Το τίμημα που δεν είναι σαφές στην αγορά, ο κίνδυνος εγκλωβισμού και η ευθύνη του ΤΧΣ

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΧΣ

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΧΣ


    Το κυοφορούμενο deal στην Alpha Bank μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Ιταλικού τραπεζικού κολοσσού Unicredit, όπως φάνηκε χθες από την εξέλιξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο έχει από μόνο του μεγάλη δυναμική.

    Κι αυτό, διότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο  fund, αλλά για μία πανευρωπαϊκού επιπέδου τράπεζα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και την προσέγγιση των επενδυτών απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Η σοβαρότητα του deal όμως, κρίσιμου, τόσο για την ίδια την τράπεζα και τον κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία, δεν επιτρέπει τη δημιουργία παρερμηνειών και ψεύτικων εντυπώσεων.

    Τα σχόλια αυτά ανήκουν σε στελέχη της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς που καθημερινά διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα σχόλια των ανθρώπων της αγοράς, ότι πρωτίστως το ίδιο το ΤΧΣ, θα πρέπει να προστατέψει την επικείμενη επένδυση από μια σειρά φήμες, στρεβλώσεις και παρερμηνείες.

    Αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, το  mononews.gr, επικοινώνησε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με το πότε θα εκκινούσε η διαπραγμάτευση της μετοχής.

    Νωρίτερα, την ίδια μέρα, την Δευτέρα, κι ενώ είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha, φήμες στην αγορά έκαναν λόγο για το ότι η τιμή ανά μετοχή για την απόκτηση του 9% της ελληνικής συστημικής τράπεζας από το ΤΧΣ  που έδιναν η Ιταλοί, ήταν πάνω από 1,35, δηλαδή  premium της τάξης του 7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή (20/10).

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είπε στο  mononews.gr ότι η πληροφορία για το τίμημα ήταν εμπιστευτική από την πλευρά του αγοραστή διότι πρόκειται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα διαγωνιστική διαδικασία, αλλά ζητούσε λεπτομέρειες για την προσφορά. Κι αυτή την ενημέρωση έπρεπε να την κάνει ο δεύτερος συμβαλλόμενος, το ΤΧΣ ή τουλάχιστον να πείσει τον επενδυτή να άρει τους όρους εμπιστευτικότητας.

    Η μετοχή ξεκίνησε στο μεταξύ χθες, ανοίγοντας στο 1,36 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της φημολογίας της Δευτέρας και με κέρδη +7%, για να φύγει στη συνέχεια στο 1,43 ευρώ και με άνοδο πάνω από 12%.

    Υπάρχει ο κίνδυνος, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις από το ΤΧΣ, οι επενδυτές που καλλιεργούν προσδοκίες να εγκλωβιστούν, αν δηλωθεί ότι η πρόταση των Ιταλών για το τίμημα που δίνουν ανά μετοχή είναι πιο κάτω.

    Και μπορεί το Χρηματιστήριο να θεωρείται «σπορ για μεγάλα παιδιά», είναι κρίμα, σύμφωνα με πηγές στην αγορά, να πέφτει νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας, τη στιγμή μάλιστα που οι συναλλασσόμενοι στη Λεωφόρο Αθηνών και η οικονομία διψούν για σοβαρές επενδύσεις στη χώρα.

    Επί του παρόντος, ο καθένας ότι θέλει γράφει, ότι θέλει λέει, ενώ άλλαξαν χέρια στη μετοχή σχεδόν 19,5 εκατ. κομμάτια, τζιράροντας 27 εκατ. ευρώ. Με οδηγό μία… υπόθεση εργασίας για το που θα φτάσει το «τίμημα».

     

    Μια υπόθεση για την τιμή

    Αν υπήρχε μία πρώτη προσέγγιση ως προς το τίμημα που αναμένεται να δοθεί για την απόκτηση της Alpha από την Unicredit, αυτή ήταν από την Pantelakis Sec., όπου σε  report προς τους πελάτες της ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι: «…κρίνοντας από τα σχόλια που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel κατά τη χθεσινή (σ.σ. Δευτέρα) τηλεδιάσκεψη, πιστεύουμε ότι η τιμή προσφοράς είναι απίθανο να υποδηλώνει πολλαπλάσιο P/TBV πάνω από το 0,6x που διαπραγματεύεται η ίδια η UniCredit: για παράδειγμα, μια προσφορά κοντά στα 1,50 €/ανά μετοχή (ένα 15-20% premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή) θα βάλει το Alpha στο 0,55x 2023e P/TBV». Αλλά και πάλι, πρόκειται περί υπόθεσης.

    Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως το ΤΧΣ και τον κ. Ηλία Ξηρουχάκη.

    Το θέμα της τιμής, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και με τρόπο επίσημο. Και ο ρόλος αυτός ανήκει στο ΤΧΣ.

    Διαφορετικά, όσες επενδυτικές βαθμίδες και να πάρουμε, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα είναι τίποτα άλλο από… παζάρι σε χώρα της Αφρικής…

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Θα ζητηθεί αύξηση του τιμήματος για το 9% από την UniCredit

    Άρθρο παρέμβαση: Δημοσιοποιήστε τώρα την πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank

    AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ