• ΑΓΟΡΕΣ

    Αλουμύλ: Πού οφείλεται η βουτιά στη μετοχή

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Αλουμύλ Alumil

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Αλουμύλ


    Βουτιά 20,9% για τη μετοχή της Αλουμύλ αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μήνου που παρουσιάζουν κάθετη μείωση σε σχέση με πέρσι, αλλά και μετά τις δηλώσεις Μυλωνά στο mononews.gr ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των επενδύσεων που -εξαιτίας των servicers- πρέπει να γίνονται μόνο με ίδια κεφάλαια, και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εργαλεία και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς στο mononews.gr, έχει ήδη βρεθεί  ενδιαφερόμενους να αγοράσει τα δάνεια από τους servicers στο 90% της αξίας τους αλλά οι CEPAL και Do value  δεν συμφωνούν και θέλουν τα πληρωθούν στο 100% της αξίας τους, για να τα δώσουν. Ο επιχειρηματίας φαίνεται αποφασισμένος να βγει από τη θέση που βρίσκεται σήμερα. Αν τα καταφέρει να βρει  αγοραστή για τα δάνειά του σε τιμή που θα συμφωνήσουν οι servicers,   θα βγει η εταιρεία από την κατηγορία των non-bankable, και θα αλλάξει εντελώς η αποτίμησή της…

    Στο πρώτο εξάμηνο αρνητικά ήταν τα νέα για την εταιρεία  καθώς  παρουσίασε μείωση κερδών, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη λογιστική αποτύπωση των αποθεμάτων της με τη φετινή μειωμένη τιμή αλουμινίου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα €2,9 εκατ. έναντι €25,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας μείωση 88,4%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €17,3 εκατ. έναντι €39,8 εκατ. συγκριτικά με το Α΄ εξάμηνο του 2022, μειωμένα κατά 56,5%.

    Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα €196,6 εκατ. το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειωμένος κατά 4,5%, έναντι €205,9 εκατ. το Α΄ εξάμηνο του 2022. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €46,1 εκατ., έναντι €60 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μειωμένα κατά 23,1%.

    Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Μυλωνάς, ανέφερε: «Το α΄ εξάμηνο του 2023 ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για τον κλάδο του αλουμινίου. Παρά την σημαντική μείωση της τιμής του αλουμινίου και τις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, γεγονότα που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του Ομίλου, η Alumil διατήρησε την κερδοφορία της και ενίσχυσε την ρευστότητά της. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις βασικές μας στρατηγικές και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».

    Διαβάστε επίσης:

    Εξάρχου (Intrakat): Πρέπει να γίνει ρεαλιστική συζήτηση μεταξύ κατασκευαστών και υπουργείου

    Societe Generale: Βουτιά έως 10% για τη μετοχή – Το δύσκολο έργο του νέου CEO

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Βουτιά 10% για τον S&P στο τέλος του έτους- Δύσκολο και το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ