• ΑΓΟΡΕΣ

    Άλμα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων – Βαδίζουν στον καλύτερο μήνα από την κρίση του 2008

    • Bloomberg


    H παγκόσμια αγορά ομολόγων εκτινάσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2008, αναφέρει σε άρθρο του το bloomberg.

    Ένας δείκτης του διεθνούς πρακτορείου για το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος επέστρεψε στο 4,9% τον Νοέμβριο, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τότε που αυξήθηκε κατά 6,2% στα βάθη της ύφεσης του Δεκεμβρίου του 2008.

    Το ράλι του Νοεμβρίου πυροδοτούν οι αυξανόμενες εικασίες ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και θα αρχίσουν τις μειώσεις την επόμενη χρονιά.

    Ο Christopher Waller μέλος της Fed συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της άποψης την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική φαίνεται σε θέση να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Rallying Like It's 2008 | Global bonds rally by the most since the global financial crisis
    Τα παγκόσμια ομόλογα σημειώνουν το μεγαλύτερο ράλι από την παγκόσμια οικονομική κρίση

    Τα ομόλογα επέκτειναν τα κέρδη τους την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν στο 4,26%, ενώ τα διετή σημείωσαν πτώση 7 μ.β. στο 4,67%.

    Τα ομόλογα Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετών σε πτώση κατά 14 μονάδες βάση, αφού τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον τοπικό πληθωρισμό ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.

    Χρονιά με αστάθεια

    Το τρέχον ράλι αποτελεί απλώς την τελευταία ανάκαμψη σε μία ασταθή χρονιά για τα ομόλογα.

    Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής συνολικής απόδοσης του Bloomberg σημείωσε ετήσια πτώση έως και 3,8% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ τώρα καταγράφει κέρδη 1,4% από τις αρχές του 2023.

    Ο τελευταίος μήνας που σημειώθηκε ισχυρότερο ράλι από το τωρινό ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον δανεισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο παγκόσμιος δείκτης χρέους του Bloomberg εκτινάχθηκε 6,2% εκείνο τον μήνα.

    Η τρέχουσα μετατόπιση των προσδοκιών των κεντρικών τραπεζών ήταν θετική για τα εταιρικά ομόλογα.

    Τα spread του παγκόσμιου εταιρικού χρέους επενδυτικού βαθμού κυμαίνονται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

    Μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τους τίτλους εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε στο 5,3% περίπου αυτή την εβδομάδα, αφού ανέβηκε σχεδόν στο 6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανατροπή στην Ευρώπη: Οι χώρες PIIGS εκδικούνται, Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται

    «Βλέπουν» Ισπανία και Πορτογαλία τα ελληνικά ομόλογα – Γιατί είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το κόστος δανεισμού

    Blackstone: Ετοιμάζεται για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ