• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που το Χρηματιστήριο μπορεί να γράψει νέα υψηλά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Νέα υψηλά 16 μηνών σηματοδότησε η χθεσινή αντίδραση της αγοράς, επαναφέροντας τα σενάρια για κίνηση πιο ψηλά σε μια αγορά που, πρώτον, έχει τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση  σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες, 5,2%, έναντι 2,6% των υπολοίπων αναπτυσσόμενων χρηματιστηρίων της Ευρώπης (Bank of America) και, δεύτερον, οι τράπεζες ετοιμάζουν το μεγάλο comeback.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπάρχει κυβέρνηση που μιλάει τη γλώσσα της αγοράς. Ακούγοντας τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη πριν από τρεις μέρες στο roadshow του Χ.Α., καταλάβαινε κανείς ότι μιλούσε στη γλώσσα των διαχειριστών, εκείνων που πραγματικά θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους σε μία οικονομία όπως η Ελλάδα. Η οποία χωρίς να έχει επενδυτική βαθμίδα ακόμα, κατάφερε να μειώσει το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό Bund κάτω από τις 100 μονάδες. Που σημαίνει ότι ο δρόμος για επενδύσεις σε μία αγορά, όπως η ελληνική, είναι ανοιχτός, με οικονομία ανοιχτή, πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στο επιχειρείν.

    Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η αναγέννηση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας.

    Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς και την επικείμενης αύξησης της Alpha Bank τα δεδομένα αλλάζουν με τα νέα κεφάλαια να φέρνουν ανατροπές, επανακαθορίζοντας τις χρηματιστηριακές ισορροπίες.

    Η Eurobank θα καταφέρει να συντηρήσει την χρηματιστηριακή της αποτίμηση και το βασικό σενάριο θέλει… ότι η πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις θα διατηρηθεί με πλεονεκτήματα τα κέρδη, τα έσοδα από το εξωτερικό σχεδόν 180 με 200 εκατ., τα ακίνητα περίπου 120 εκατ. αλλά και την προοπτική αποεπένδυσης του 1,34% του ΤΧΣ καθώς και της εμφάνισης διεθνών funds που θα ήθελαν να αγοράσουν ποσοστό συμμετοχής.

    Η μεγάλη μάχη δίνεται για την δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank ενώ στην τέταρτη θέση θα βρεθεί η Πειραιώς.

    Η Alpha bank βραχυπρόθεσμα ίσως προηγηθεί με την υποστήριξη της αύξησης των 800 εκατ., αλλά δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση η Εθνική Τράπεζα να βρεθεί στη δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων λόγω πιο καθαρού ισολογισμού και κρυφών δυνάμεων ως προς τα έσοδα.

    Η Πειραιώς στα 2 δισ. κινείται εντός του εύρους της δίκαιης της τιμής άπαξ και ακόμη βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων και εξυγίανσης.

    Το τελικό συμπέρασμα θα κριθεί από την περαιτέρω  συγκέντρωση κεφαλαίων αλλά και της εξυγίανσης και της δυναμικότητας των ισολογισμών των τραπεζών.

    Τρίτον, τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, 32 δισ. ευρώ, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να ξεκινούν από τον ερχόμενο μήνα (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες καταφθάνει η Φον Ντερ Λάιεν) με προέγκριση από την Κομισιόν, δημιουργούν την ασφάλεια εκείνη για να μην υπάρξουν αναταραχές στην οικονομία μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

    Οι εκτιμήσεις για την βαριά βιομηχανία της χώρας αναφέρουν ότι φέτος θα έχουμε τις μισές επισκέψεις από αυτές που έχει συνήθως η χώρα μια κανονική χρονιά.

    Ο Ιούνιος πάντως, και με την βρετανική αγορά ακόμα κλειστή, δεν επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό στο έπακρο. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η οικονομία να μείνει on track, σε ανοδική πορεία κι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί από τις πρώτες χρηματοδοτήσεις στους στοχευμένους τομείς του «Ελλάδα 2.0», ύψους 7,8 δισ. ευρώ για φέτος (σ.σ. 4 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Αυγούστου).

    Η δυναμική αυτή είναι που κινητοποιεί και τις τράπεζες. Στις 15 Ιουνίου συγκαλείται η ΓΣ. της Alpha, η οποία θα προτείνει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Το πιθανότερο σενάριο είναι μία νέα μετοχή για κάθε μια παλιά στη ζώνη του 1 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά ο ΟΤΕ βρέθηκε στα επίπεδα του Ιουλίου… 2008. Πέρα από τις προοπτικές, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό. Η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει για το 2021 ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 480 εκατ. ευρώ, οι οποίες και θα αποτελέσουν το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι μέτοχοι, αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το έσοδο από την πώληση της Telekom Romania (άλλα 268 εκατ.) που επίσης θα πάει στη τσέπη τους.

    Σταθερά ανοδικά και η Lamda. Είναι θέμα χρόνου να πέσουν οι υπογραφές και να επισπευθεί η διαδικασία. Ο λόγος για την Lamda και το Ελληνικό. Tόσο η εταιρεία, όσο και το Δημόσιο δεν αποκλείεται να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ πριν από την ολοκλήρωση της υπόθεσης του καζίνο, η οποία θα χρειαστεί, όπως λέγεται ένα ακόμα τρίμηνο.

    Σε τροχιά περαιτέρω αντίδρασης και ο ΟΠΑΠ. Η μετοχή βλέπει τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

    Ο Μυτιληναίος επανέκαμψε δυνατά στις χρηματιστηριακές καλύψεις των ξένων οίκων, με την Citi να δίνει τιμή στόχο στα 20 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι «ετοιμάζεται» για αναβάθμιση και η Morgan Stanley.

    ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ: Οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, πιστεύουν στο σενάριο της «πράσινης» ανάπτυξης και στα «πράσινα» καύσιμα. Είναι προφανές ότι στις δηλώσεις των στελεχών των δύο ομίλων ο παραδοσιακός όρος χρησιμοποίησης των παλαιών καυσίμων αρχίζει να εκλείπει, εστιάζοντας στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν στην ενέργεια.

    Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζει λέγοντας πως «ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει τις κινήσεις σε στενό εύρος γύρω από τις 900 μονάδες, με τις 908 μονάδες να αποτελούν ισχυρό οχυρό που θα απαιτήσει ενισχυμένους όγκους για να υπερπηδηθούν. Με το ελληνικό κοινό να αναζητά τις επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διαδικασία που οδηγεί σε αφύπνιση πολλών μετοχών τις τελευταίες ημέρες χωρίς να  συντρέχουν πάντα επαρκείς λόγοι που να την δικαιολογούν.  Την ίδια ώρα, το σενάριο υποχώρησης αισθητά κάτω από τις 870 μονάδες δεν πιθανολογείται παρά μόνο σαν αποτέλεσμα αναταράξεων των διεθνών αγορών, στο βαθμό που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις όπως η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ή άλλες εξωγενείς διαταραχές. Παράλληλα, η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την προσεχή Δευτέρα 14/6 είναι δυνατό να σηματοδοτήσει καλοκαιρινή ηρεμία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εξέλιξη που θα ευεργετήσει και τις οικονομίες των δύο χωρών».

    Ο κ. Τάκης Ζαμάνης, διευθυντής επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την πορεία της αγοράς δίδοντας περισσότερους πόντους στο σενάριο περαιτέρω αντίδρασης.



    ΣΧΟΛΙΑ