• ΑΓΟΡΕΣ

    Aegean: Ο Ευτύχης Βασιλάκης σβήνει τις ζημιές της πανδημίας και στηρίζει τη μετοχή με buy back μεταξύ 2 – 9 ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Ο Ευτύχης Βασιλάκης καθαρίζει μια κι έξω τις ζημιές που άφησε η πανδημία με τα αεροπλάνα της Aegean Airlines καθηλωμένα.

    Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 7ης Ιουλίου είναι από τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας.

    Οι μέτοχοι θα κληθούν να πάρουν απόφαση για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 13,5 εκατ. με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από 0,65 σε 0,50 ευρώ με συμψηφισμό ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων προς απόσβεση αυτών.

    Ταυτόχρονα θα αποφασιστεί συμψηφισμός 42,1 εκατ. από τον λογαριασμό «Υπέρ το άρτιο» της Εταιρείας με ζημίες παρελθουσών χρήσεων, προς απόσβεση τους.

    Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της εταιρείας αναφέρουν πως, «πράγματι με αυτό τον τρόπο η εταιρεία  συμψηφίζει πλήρως τις ζημιές του παρελθόντος,  ωστόσο σε ότι αφορά το δρόμο για το μέρισμα αποτελεί απόφαση μελλοντικών γενικών συνελεύσεων».

    Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €60 εκατ. τον Ιούνιο του 2021, η εταιρεία έλαβε στις αρχές Ιουλίου 2021 την εγκεκριμένη από την ΕΕ κρατική ενίσχυση για την μερική αποκατάσταση της ζημίας, λόγω της πανδημίας για το 2020.

    Στο συνολικό αποτέλεσμα του έτους, αναγνωρίστηκε το ποσό της ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών.

    Η συνολική επίδραση των προαναφερόμενων παραγόντων ανήλθε σε συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 63,2 εκατ., τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στα ανωτέρω στοιχεία των οργανικών  αποτελεσμάτων του 2021.

    Σημειώνεται δε, ότι το ά 3μηνο οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε €38,5 εκατ. από €44,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Η διοίκηση της εταιρείας  θέλει να τελειώνει με τα κατάλοιπα της πανδημίας και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την θετική, όπως διαφαίνεται, πορεία του τουρισμού φέτος. Άλλωστε από τον Μάρτιο μιλώντας με τους αναλυτές ο κ. Βασιλάκης είχε αναγνωρίσει το ενδεχόμενο της μη δημιουργίας άλλων ζημιών.

    Ο συντελεστής πληρότητας του Μαΐου έφτασε στο 79%, φανερώνοντας ισχυρή δυναμική στην έναρξη της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς των αερομεταφορών, η επίδοση Μαΐου της αποτελεί θετικό οιωνό για την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

    Ειδικότερα, η AEGEAN ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54 μετέφερε περισσότερους από 565 χιλ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού και περίπου 461 χιλ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού έχοντας επαναφέρει το 85% των συχνοτήτων της σε σχέση με το 2019.

    Χαρακτηριστικό των παραπάνω επιδόσεων είναι ότι η εταιρεία μετέφερε σε ένα μήνα σχεδόν όσους επιβάτες είχε μεταφέρει αθροιστικά κατά το 1ο τρίμηνο του έτους.

    Ο συντελεστής πληρότητας τον Μάϊο έφτασε σε σχεδόν 79%, με μέσο όρο επιβατών 122 επιβάτες ανά πτήση, φτάνοντας μάλιστα τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

    Τέλος, οι μέτοχοι αναμένεται να αποφασίσουν επαναγορά ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου με κατώτατη τιμή τα 2 ευρώ και ανώτατη τα 9, προφυλάσσοντας τη μετοχή από τα κενά αέρος που δημιουργεί η σοβούσα οικονομική κρίση.

    Η μετοχή που διαμορφώνεται στα 5,20  ευρώ απέχει μόλις 11% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 468 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Ο ΟΤΕ αποκαθιστά την σύνδεση με την άνοδο της αγοράς

    Η AEGEAN μετέφερε περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες τον πρώτο μήνα της νέας καλοκαιρινής περιόδου



    ΣΧΟΛΙΑ