• NewsRoomNewsRoom

    «Οποιαδήποτε αρκούντως προηγμένη τεχνολογία δεν ξεχωρίζει από τη μαγεία» έγραψε πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Σερ Άρθουρ Κλαρκ και η αλήθεια είναι ότι το «έξυπνο σπίτι» του σήμερα, το Smart Home όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, τον επιβεβαιώνει απόλυτα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή των νέων δυνατοτήτων που ξεκλειδώνει το μαγικό ραβδί της τεχνολογίας όταν αγγίζει το σπίτι….

    Περισσότερες από 300 εκατομμύρια έξυπνες οικιακές συσκευές είναι πλέον συνδεδεμένες στην Alexa και η Alexa χρησιμοποιείται για τον έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών εκατοντάδες εκατομμύρια φορές κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Amazon.

    Ένα έξυπνο σπίτι υπόσχεται μεγαλύτερη άνεση, εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, ενώ είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι μία τάση που ήρθε για να μείνει και να προσφέρει όλο και περισσότερες -και πιο αποδοτικές- υπηρεσίες. Και η πρόοδος στην ταχύτητα των δικτύων και στις νέες συσκευές υπόσχεται ακόμη περισσότερα στο άμεσο μέλλον για μια τεχνολογία που θα μειώσει τις οικιακές υποχρεώσεις και θα απελευθερώσει χρόνο.

    Όλο το σπίτι γίνεται σταδιακά μια συσκευή στις διαταγές μας, έτοιμο να ενεργοποιήσει πολλές διαφορετικές συσκευές μέσα του, για να κάνει μόνο του τις δουλειές του και να μειώνει τα καθημερινά μας βάρη. Να καταλαβαίνει τις δραστηριότητες των ενοίκων του και προλαβαίνει τις κινήσεις τους. Όταν όλοι έχουν πάει για ύπνο να σβήνει τα φώτα, όταν όλοι φεύγουν να βάζει σκούπα. Να θερμαίνει τα δωμάτια στους χρόνους και με τη συχνότητα που έχεις καθορίσει, να σβήνει τα φώτα για να μην ξεχνιούνται αναμμένα, να σε ξυπνάει με μουσική.

    Μπορεί να βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας, αποφεύγοντας την κατανάλωση κάποιες ώρες, ή να ανάβει τα φώτα όταν υπάρχει παρουσία σε ένα δωμάτιο και να τα σβήνει όταν φεύγουν όλοι, να λειτουργεί ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να καθαρίζουν το σπίτι όταν το ζητάς.

    Με φωνητικές εντολές μπορεί να κλειδώνουν οι πόρτες, να ενεργοποιείται ο συναγερμός ή να λειτουργεί η κουζίνα, λειτουργίες ιδιαίτερα σημαντικές για ανθρώπους που έχουν προβλήματα κινητικότητας. Επίσης, μπορεί να αυξάνει την ασφάλεια με κάμερες στο κουδούνι ή για την φροντίδα ηλικιωμένων, παιδιών ή κατοικιδίων.

    Τελικά ένα έξυπνο σπίτι μάς υπόσχεται χρόνο για μια πιο γεμάτη ζωή. Καθώς τα έξυπνα σπίτια γίνονται πιο δημοφιλή, οι έξυπνες συσκευές θα συνεχίσουν να διασυνδέονται και να συγκλίνουν, δημιουργώντας όλο και περισσότερες εφαρμογές και τρόπους να γίνει η καθημερινότητά μας πιο έξυπνη και άνετη.

    Έξυπνες συσκευές που ενεργοποιούνται από πολυμέσα, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και Internet of Things (IoT) αναδύονται συνεχώς και χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τα πάντα, από τις επικοινωνίες οικιακού δικτύου, την ψυχαγωγία και την καθημερινή ζωή. Στο μέλλον, οι έξυπνες συσκευές θα ενσωματώνουν τεχνολογίες όπως το WiFi 6, η συγκλίνουσα τεχνητή νοημοσύνη, 8K εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας (UHD), η εικονική πραγματικότητα (VR), η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), οι υπολογιστές αιχμής και η ατομική και συλλογική νοημοσύνη.

    Ο μαγικός κόσμος της τεχνολογίας θα γίνει… το σπίτι μας.

    Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα Smart Home: Το μέλλον είναι εδώ