• Ενέργεια: Εξοικονομώ και κερδίζω

    myEnergyTips: 10 Συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

    • NewsRoom

    Η ενεργειακή κρίση ανεβάζει στα ύψη το κόστος της κιλοβατώρας και κάνει πιο αναγκαία από ποτέ την εξοικονόμηση ενέργειας. Μειώνοντας τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε μπορούμε να μειώσουμε τόσο το ύψος του λογαριασμού που να μην γίνουν αισθητές οι αυξήσεις ή να δούμε ακόμα και μειώσεις.

    Η ΔΕΗ με τα myEnergy Tips της βοηθά τους καταναλωτές να αποκτήσουν ενεργειακή συνείδηση ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουν για ενέργεια που πραγματικά δεν έχουν ανάγκη.

    Ακολουθώντας απλές και εύκολες συμβουλές και με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν όλοι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος των λογαριασμών και ταυτόχρονα το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

    -Να μην αφήνετε σε φάση αναμονής (standby) τις συσκευές σας. Πολλές συσκευές, όπως η τηλεόραση, συνεχίζουν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστές. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, όταν οι ηλεκτρικές συσκευές παραμένουν σε φάση αναμονής, σπαταλάται ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5%-15% της οικιακής ηλεκτρικής κατανάλωσης.

    -Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στον θερμοσίφωνα μέχρι τους 60°C.

    -Διατηρήστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 26°C. Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού. Αφήστε μόνο ένα παράθυρο ελάχιστα ανοικτό για την απαραίτητη ανακύκλωση του αέρα του χώρου.

    -Μαγειρεύοντας με χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα.

    -Ένας φορητός υπολογιστής καταναλώνει έως 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι ένας σταθερός.

    -Διατηρείτε τον χώρο συντήρησης του ψυγείου στους 4-5°C και την κατάψυξη στους -16°C.

    -Η χρήση αφυγραντήρων μειώνει την κατανάλωση της θέρμανσης 15-20%.

    -Αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες με νέους τύπου LED, εξασφαλίζετε καλύτερη απόδοση και έως 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Επιπλέον, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας διαρκούν μέχρι και 10 φορές περισσότερο από τους κοινούς.

    -Τοποθετήστε αντλία θερμότητας. Μειώνετε έτσι, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την κατανάλωση που προκύπτει από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση του σπιτιού σας με άλλα μέσα, ενώ έχετε την ίδια ποιότητα θέρμανσης με ένα συμβατικό σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

    -Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, μονώνοντας τις σωληνώσεις μεταφοράς νερού που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ελαττώνεται η απώλεια θερμότητας προς το περιβάλλον και η απαιτούμενη ενέργεια για να ζεσταθεί το νερό που μεταφέρεται.