ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έναρξη μακροχρόνιων συμβάσεων συντήρησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο από το 2026 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στην εκδήλωση του Υπερταμείου «Οι στρατηγικές συμβάσεις που αλλάζουν τη χώρα» στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025.
«Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που ο σιδηρόδρομος λειτουργεί με ”μπαλώματα”. Από το 2026 και μετά θα πάμε σε μακροχρόνιες συμβάσεις συντήρησης, με το σωστό τρόπο, τα ευρωπαϊκά πρότυπα για να μπορούμε σε υπερδεκαετή ορίζοντα να ξέρουμε ότι ο σιδηρόδρομος έχει τα αυτονόητα και πολλά παραπάνω, με συμβάσεις μακροχρόνιας συντήρησης, τις οποίες θα δουλέψουμε μαζί με το PPF και τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ, τον κ. Ιωάννου, τον κ. Παληό και τον κ. Χριστογιάννη και όλη την ομάδα των ανθρώπων που έχει όρεξη να δουλέψει», επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης.
Ο κ. Κυρανάκης και ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο σιδηροδρομικό τομέα.
Θετική εξέλιξη η ίδρυση του νέου ΟΣΕ
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. «Τον Ιούλιο πέρασε από την Ελληνική Βουλή με δική μας πρωτοβουλία ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει τον ΟΣΕ, τον μετατρέπει σε μία σύγχρονη εταιρεία με το πιο ευέλικτο πλαίσιο στο ελληνικό δημόσιο. Σε επίπεδο στελέχωσης, σε επίπεδο δαπανών, σε επίπεδο έργων, για να μπορούμε επιτέλους να κινηθούμε με ταχύτητα, όχι με τις αγκυλώσεις τις οποίες βρίσκουμε στο ευρύτερο δημόσιο».
Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών είπε για τον στόχο της κυβέρνησης ο ελληνικός σιδηρόδρομος να αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης μέσω της διασύνδεσης με τους λιμένες. «Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση πραγματικά να αλλάξουμε τα πράγματα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε. Άρα τα 27 έργα τα οποία έχουμε περιγράψει ξεκινούν οι διαδικασίες προκήρυξης τους άμεσα. Έχουν οριστεί οι τεχνικές ομάδες οι οποίες πρέπει να είναι στη θέση τους για να τρέξουν και να μπορέσουν να βάλουν σε τάξη μαζί με τη νέα διοίκηση στον νέο ΟΣΕ που ξεκινά σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία, για να αλλάξουμε σελίδα σε ένα οργανισμό ο οποίος έχει 160 και πλέον χρόνια ζωής.
Έχουμε σιδηρόδρομο στην Ελλάδα το 1869 και προφανώς σε όλα αυτά τα χρόνια, σε όλα αυτές τις δεκαετίες έχει συνδέσει ο σιδηρόδρομος στην παρουσία του, την λειτουργία του με πολύ σημαντικές τιμές για την πατρίδα μας. Η πιο μαύρη σελίδα γράφηκε 28 Φεβρουαρίου του 2023. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό.
Και μαθαίνουμε από τα λάθη που έγιναν και οφείλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα. Αλλά με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το μέλλον ξέρουμε ότι πέρα από το αυτονόητο που είναι η ασφάλεια, τα έργα ασφάλειας τα οποία πρέπει να τρέξουμε και θα τρέξουμε η επόμενη μέρα, στην επόμενη ΔΕΘ θέλω να είμαστε εδώ να κάνουμε τη συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει πραγματικά ο σιδηρόδρομος. Διότι από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας το λιμάνι το οποίο επεκτείνεται, αναβαθμίζεται και συνδέεται με το σιδηρόδρομο, μπορεί πραγματικά αυτή εδώ η πόλη να αποτελέσει πύλη εισόδου για προϊόντα από όλον τον κόσμο και διάδρομο εξαγωγών για την ελληνική οικονομία προς όλη την Ευρώπη.
Να αποτελέσουμε πραγματική εναλλακτική σε μεγάλα λιμάνια όπως το Ρότερνταμ, η Βαρκελώνη κά. και ο σιδηρόδρομός μας, να δίνει θέσεις εργασίας, να δίνει οικονομική ανάπτυξη, να δίνει ένα εναλλακτική με πολύ χαμηλότερες τιμές για τις εξαγωγές και μετακινήσεις σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Σημειώνουμε ότι το στρατηγικό σχέδιο διασύνδεσης του σιδηρόδρομου με τα λιμάνια της χώρας στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Η καθιέρωση της Ελλάδας ως ενός σημαντικού διαμετακομιστικού κόμβου στον άξονα Κίνα – Ινδία – Ευρώπη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων σιδηροδρομικών συνδέσεων με βασικά λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα και βιομηχανικές περιοχές.
Την ίδια ώρα, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη δημιουργία logistics centers σε κρίσιμους εμπορευματικούς κόμβους, όπως το Ικόνιο, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και ο Βόλος. Απώτερος σκοπός η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών και η ανάπτυξη του εμπορευματικού τομέα.
Τρίτος και εξίσου βασικός άξονας του σχεδίου της στρατηγικής διασύνδεσης είναι και η βελτίωση της διασύνδεσης λιμένων, όπως του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης, με το ίδιο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο Πειραιάς δε, είναι ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Μεσογείου, ενώ η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο και το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου αναμένεται να δημιουργήσει ένα σύστημα συνδυασμένων θαλάσσιων-σιδηροδρομικών μεταφορών.
Ξεπέρασαν τις 250 οι αιτήσεις στο braingain.ose.gr
Φανερά ικανοποιημένος, ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις στο braingain.ose.gr έχουν ξεπεράσει τις 250. Η νέα πλατφόρμα τέθηκε στον αέρα, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Το όραμα του νέου ΟΣΕ παίρνει όπως όλα δείχνουν σάρκα και οστά, καλώντας στελέχη με εμπειρία να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Άλλωστε, όσον αφορά στις προσλήψεις και το ανθρώπινο δυναμικό, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΔΕΗ, δίνοντας τέλος στην γραφειοκρατία μηνών.
Διαβάστε επίσης:
Νέος ΚΟΚ: Τι πρόστιμα θα πληρώνουν από 13 Σεπτεμβρίου οι παραβάτες οδηγοί
Bras de fer Κυρανάκη και εργαζομένων πρώην ΗΛΠΑΠ – Ποιο θα είναι το μέλλον των τρόλεϊ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Ιταλία: Ο Φερστάπεν στην pole
- Eurostat: Η Βουλγαρία καταγράφει την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού στην ΕΕ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώνονται όλοι οι φορολογικοί συντελεστές κατά 2% – Για κάθε παιδί θα υποχωρεί άλλο ένα 2%
- 89η ΔΕΘ: Όλα έτοιμα για τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη
