ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αύξηση 1,3% σε αξία έκλεισε το 2021 για τα σούπερ μάρκετ ενώ συνολικά τα προϊόντα FMCGs κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων 0,7%, όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ΝielsenIQ.
Έτσι, βάσει των μετρήσεων της ΝielsenIQ, παρά τις αντίθετες προβλέψεις από παράγοντες της αγοράς, τα σούπερ μάρκετ συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και το δεύτερο έτος της πανδημίας.
Στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα Τρόφιμα και Ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία που παρουσίασε θετική τάση της τάξεως του +1,6%.
Αντίθετα οι κατηγορίες των Προϊόντων Προσωπικής Περιποίησης καθώς και της Οικιακής Χρήσης, εμφάνισαν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία κατά -1,7% και -2,4% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όταν και οι καταναλωτές είχαν προχωρήσει εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας σε μαζικές αγορές προϊόντων των παραπάνω κατηγοριών.
Το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) εμφάνισε την πιο θετική, διψήφια τάση στο +14,9%, ενώ τα Φρέσκα και επί Ζυγίω προϊόντα αναπτύχθηκαν οριακά θετικά με +0,3%.
Μεγαλύτερη αύξηση στα καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.
Οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2,500τ.μ., τα hypermarkets δηλαδή, συνέχισαν και το 2021 να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του +8,1% στις πωλήσεις τους.
Σε ρυθμό ανάπτυξης ακολούθησαν οι μικρότερες αίθουσες, έως 400 τ.μ. , στο +1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές επιλέγουν και τα μικρότερα καταστήματα για την ευκολία τους, αλλά και τα καθημερινά τους ψώνια.
Παράλληλα, όλες οι επιμέρους γεωγραφικές περιοχές παρουσίασαν θετικές τάσεις – πλην της Αττικής που κινήθηκε πτωτικά στο 0,4%. Υψηλότερη ανάπτυξη καταγράφηκε στην Πελοπόννησο στο +4,5%.
Τι αγόρασαν οι καταναλωτές το 2021
Σε επίπεδο κατηγοριών, στα Τρόφιμα και Ποτά, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα ανοδικά κινήθηκαν Βότκα +18,4%, Ρούμι +16,5%, Ουίσκι +13,3%. Πολύ υψηλά ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες όπως τα Φυτικά Ροφήματα (+20,9%), καθώς και τα κατεψυγμένα λαχανικά (+16,5%).
Όσον αφορά στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης, οι δύο κατηγορίες που σημείωσαν τις πιο αρνητικές τάσεις στις πωλήσεις τους το 2021 είναι τα αντισηπτικά (-37,9%) καθώς και τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών (-17,7%) Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν και τα καθαριστικά σπιτιού (-13,9%), καθώς και η κατηγορία των χλωρινών (-12,6%).
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Τι σχεδιάζουν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market και Μασούτης για το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρίνα Βρανοπούλου: Μια συνειδητή διεκδίκηση χώρου
- Mononews Health 20: Οι 20 πιο επιδραστικοί επιστήμονες Υγείας του 2025
- Τα σενάρια για την Alpha Bank μετά τη νέα δήλωση του Αντρέα Ορσέλ και την μεγάλη πτώση της μετοχής κατά 5,5%
- Η Δέσποινα Τσαγγάρη «συστήνεται» στην αγορά με πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.