• Οικονομία

    Έκρηξη τιμών τον Οκτώβριο – Στο 3,4% ο πληθωρισμός

    «Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δις ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των περισσότερων προϊόντων καταγράφηκαν τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 3,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης 45,9% υψηλότερα έναντι του Οκτωβρίου του 2020, τα καύσιμα κατά 22,3%, αλλά και το ελαιόλαδο 22%, το αρνί και κατσίκι 16,3%. Στο ηλεκτρικό η αύξηση είναι 18,9%, ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια φτάνει το 30%.

    Συνολικά, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019).

    Ο Γενικός ΔΤΚ τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι ανόδου 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Οι αυξήσεις έναντι του Οκτωβρίου του 2020 προέκυψαν από:

    · 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

    · 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    · 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

    · 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.

    · 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

    · 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    · 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: «Εκρηκτική» ανάπτυξη 8,6% το 2021 στην Ελλάδα

    EBRD: Πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος

    Χαρδούβελης: Αν η πανδημία συνεχιστεί για πάνω από έναν χρόνο, ίσως παραμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ