• Business

    Ε. Πιστιόλης: Γιατί έδωσε 65 εκατ. δολ. για να πάρει 2 πλοία. Όλη η νέα στρατηγική του εφοπλιστή

    Ευάγγελος Πιστιόλης

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Με νέες παραγγελίες συνδέεται η ναυτιλιακή Central Shipping Monaco, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, καθώς πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι έχει παραγγείλει στα ναυπηγεία Hyundai-Vinashin του Βιετνάμ δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου MR, λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η παραλαβή ενός ακόμη δεξαμενόπλοιου από τα ίδια ναυπηγεία, η οποία αναμένεται για το Φεβρουάριο του 2017.

    Συγκεκριμένα, το νέο ναυπηγικό συμβόλαιο προβλέπει την παραγγελία ενός δεξαμενόπλοιου τύπου MR χωρητικότητας 50.000-dwt με την option για ακόμη ένα ίδιας χωρητικότητας. Η τιμή για το κάθε πλοίο έχει οριστεί στα 32,5 εκατ. δολάρια ενώ, αν ο κ. Πιστιόλης κάνει χρήση της option και παραγγείλει και το δεύτερο, τότε το συνολικό ποσό του ναυπηγικού προγράμματος θα ανέλθει στα 65 εκατ. δολάρια, ενώ ο στόλος της Central Shipping Monaco θα αποτελείται από τρία δεξαμενόπλοια τύπου MR.

    Η παραλαβή των δυο νεότευκτων δεξαμενόπλοιων έχει οριστεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2018, μια ημερομηνία που θεωρείται από τον εφοπλιστή πολύ καλή σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

    Παρόλα αυτά, η ναυτιλιακή δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει ναυλοσύμφωνο για το πρώτο πλοίο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιώσει και τη χρήση της option για την παραγγελία και του δεύτερου.

    Σημειώνεται ότι τα πλοία που προσθέτει η Central Shipping Monaco στο στόλο της θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δικές της προδιαγραφές, σύμφωνα με τις οποίες, θα έχουν ειδικό οικολογικό προσανατολισμό με έξτρα προσθήκες αξίας 3 εκατ. δολαρίων παραπάνω από το κόστος κατασκευής ενός συμβατικού δεξαμενόπλοιου.

    top ships
    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου και χημικών προϊόντων “Nord Valiant” της Top Ships είναι χωρητικότητας 49.737-dwt και κατασκευής του έτους 2016

    Έξι νεότευκτα πλοία στο στόλο της Top Ships

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 11 Αυγούστου του 2016, η Top Ships – η δεύτερη ναυτιλιακή του κ. Πιστιόλη – ολοκλήρωσε το καλοκαίρι το ναυπηγικό της πρόγραμμα που περιελάμβανε έξι νεότευκτα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου και χημικών προϊόντων, το οποίο είχε ξεκινήσει προ διετίας με στόχο την διεύρυνση του στόλου της και την ισχυροποίηση της θέσης της στη ναυτιλιακή αγορά.

    Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Nord Valiant (χωρητικότητας 49.737-dwt και κατασκευής 2016), με υψηλή απόδοση καυσίμου “ECO”. Πλέον, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει έξι δεξαμενόπλοια, τελευταία τεχνολογίας, που κατασκευάστηκαν από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2016.

    Το Nord Valiant έχει ναυλωθεί στη δανέζικων συμφερόντων ναυτιλιακή Dampskibsselskabet Norden A/S (DS Norden A/S) με το ναυλοσύμφωνο να έχει ισχύ για πέντε χρόνια έως τον Αύγουστο του 2021 με option επέκτασης για ακόμη 2 χρόνια από την ημερομηνία λήξης του. Οι ημερήσιοι ναύλοι για την περίοδο των 5 ετών έχουν καθοριστεί στα 16.800 δολάρια την ημέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζει την ανανέωση του στόλου της η Aegean Shipping

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: NordLB: Το 40% των ναυτιλιακών της δανείων είναι NPLs. Έχει δανείσει και πολλούς Έλληνες εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ