ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τραπεζοϋπαλλήλους πρόθυμους για … αποχώρηση αναζητούν ματαίως οι τράπεζες καθώς τα προγράμματα εθελούσιας και οι προτάσεις για sabbatical δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η ανάγκη για μείωση προσωπικού προκύπτει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τον περιορισμό των εργασιών και η επιδίωξη των Ελλήνων τραπεζιτών είναι να γίνουν κατά το δυνατόν «αναίμακτα», κάτι που δεν θα είναι εύκολο σε μια επόμενη φάση μείωσης του προσωπικού, την ίδια στιγμή που οι εργασιακές σχέσεις θα χαλαρώσουν περαιτέρω ελέω μνημονίου.
Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν δείχνουν πλέον διάθεση να συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελούσιας: είναι σαφώς λιγότερο ελκυστικά από ό,τι στο παρελθόν και απευθύνονται σε νεότερους υπαλλήλους, οι οποίοι διστάζουν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας σε αυτές τις συνθήκες.
Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το δικό της πρόγραμμα, ενώ «τρέχουν» αυτά της Alpha Bank και της Attica Bank. Άτυπη παράταση έχουν τα προγράμματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Εurobank, με την τελευταία όμως να έχει πετύχει το στόχο.
Στα χρόνια της κρίσης, το προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ έχουν κλείσει τουλάχιστον 1.300 καταστήματα και έπεται συνέχεια, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.
Μάλιστα, προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση των δικτύων ως και κατά 40% και του προσωπικού κατά ακόμη 20%. Η μείωση του προσωπικού λόγω της πτώσης του μέσου όρου ηλικίας και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης δεν θα γίνεται εφεξής με φυσική αποχώρηση αλλά και οι εθελούσιες έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.
Όπως επισημαίνεται, κατά το παρελθόν στις τράπεζες οι εργαζόμενοι έπαιρναν την αποζημίωση από το πρόγραμμα εθελούσιας και μετά από λίγα χρόνια, έβγαιναν στη σύνταξη ενώ πλέον δεν υπάρχει η προοπτική της συνταξιοδότησης και επιπλέον όσοι αποχωρούν ξέρουν ότι πολύ δύσκολα θα ξαναβρούν εργασία.
Το πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς που έληξε τυπικώς τον Αύγουστο, πέτυχε την αποχώρηση 1.100 εργαζομένων έναντι στόχου για 1.500 εργαζομένους. Ως το τέλος ισχύει άτυπη παράταση, την οποία έχει δώσει και η Eurobank, η οποία όμως πέτυχε το στόχο των 1.000 ατόμων, αφού 400 άτομα ανήκαν στην Eurolife που πωλήθηκε. Περίπου 700 άτομα αποχώρησαν και μέρος τους προήλθε από το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο δεν είχε συμμετάσχει στο προηγούμενο πρόγραμμα της Eurobankτο 2013. Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων που παραιτήθηκε προήλθε από τη δεξαμενή των 30άρηδων, που είχαν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά κυρίως στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα της Αlpha Βank απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες του προσωπικού και η τράπεζα έχει υποχρέωση για μικρό αριθμό αποχωρήσεων.
Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει και sabbatical, δηλαδή χορήγηση μακροχρόνιας άδειας και επιστροφή στην εργασία με τη λήξη της.
Η τράπεζα δίνει κατ’ανώτερο 42 μισθούς, με πλαφόν τις 180.000 ευρώ και επιδιώκει την αποχώρηση 1.400 εργαζομένων, αν και οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες καθώς μετά από τέσσερις εθελούσιες, έχει μείνει μικρό μέρος του προσωπικού που να υπερβαίνει τα 50 έτη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Attica Bank, το οποίο εστιάζει στην κατηγορία άνω των 50 ετών και αναμένεται να παραταθεί.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέοι κίνδυνοι: Ενώ παραμονεύει bail in στις τράπεζες αυτοί κυνηγάνε την διοίκηση της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι της WIND
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων: «Μιλάμε για μία τρομακτική επανάσταση- Στο τέλος της τετραετίας θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ»
- Ευρωπαϊκά λιμάνια στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης – Στόχος το καθαρό “μηδέν” έως το 2050
- F1 Μονακό: Ferrari boys
- ΕΚΤ: Ψηφιακό το μέλλον και για τον τραπεζικό τομέα
