ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταλήξει στις νέες αλλαγές που αφορούν στην ενίσχυση της δομής και του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαΐου, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Ποιες θα είναι αυτές οι νέες αλλαγές;
Ο απώτερος στόχος είναι η μετεξέλιξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε Ανεξάρτητη Αρχή, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές. Στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, της Ελληνικής Στατικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήδη, στις αλλαγές που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και από το 2022 της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές που έρχονται και θα πάρουν νομική υπόσταση είναι:
α) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκησή της, οι αποφάσεις της, τα αντανακλαστικά της, θα υπόκεινται σε εσωτερικό έλεγχο. Ο εσωτερικός έλεγχος που θα αποκτήσει η Κεφαλαιαγορά θα κρίνει για παράδειγμα, αν η διοίκησή της έλαβε έγκαιρα τη σωστή απόφαση και δεν χρειάστηκαν τρεις μήνες για να παρέμβει, όπως συνέβη από την προηγούμενη διοίκηση για την αναστολή διαπραγμάτευσης της Folli Follie.
β) Τα διευθυντικά στελέχη και η διοίκηση της Επιτροπής θα έχουν συγκεκριμένη θητεία. Με συγκεκριμένα όρια και αρμοδιότητες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως τονίστηκε στο mononews.gr, έχει παρατηρηθεί ότι σε συγκεκριμένες διευθύνσεις της Ε.Κ. υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται στην ίδια θέση για δεκαπέντε χρόνια!
γ) Συγχώνευση με την ΕΛΤΕ. Για να μην χαθούν στην μετάφραση οι ορκωτοί λογιστές, θα θεσμοθετηθεί η συγχώνευση της ΕΛΤΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργήθηκε η θέση μέλους στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. από εκπρόσωπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία αναπληρώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΛΤΕ.
Τέλος, μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες οι προτάσεις των φορέων της αγοράς για τις αναγκαίες αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις συνδρομές των χρηματιστηριακών και των θεσμικών επενδυτών. Τα κεφάλαια του Συνεγγυητικού ανέρχονται σήμερα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, στα 30 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
«Μαύρη λίστα» από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Επιτέλους κάτι κινείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
«Μεγάλος αδερφός» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη χρήση κρυπτονομισμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βιολάντα: Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε οικοδομικές άδειες και πυρασφάλεια – Οργή και θλίψη στις κηδείες των τριών εργαζομένων
- The Mononews Quiz 30/1/2026
- Αυξήσεις από σήμερα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από τις φοροελαφρύνσεις – Αναλυτικά παραδείγματα
- Με συνθήματα και καπνογόνα ο λαός του ΠΑΟΚ είπε «αντίο» στους επτά οπαδούς – Σήμερα και αύριο οι κηδείες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.