• Τράπεζες

    Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την Τράπεζα Πειραιώς – Αυτόματη μετατροπή των CoCos σε μετοχές εντός του έτους

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η αυτόματη μετατροπή των CoCos των 2 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ σε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς αποφασίστηκε σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός Σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

    Οι αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά τις 13 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται η απόφαση του SSM για το κατά πόσο θα επιτραπεί στην τράπεζα Πειραιώς ή όχι η πληρωμή του κουπονιού των 165 εκατ. ευρώ για τα CoCos.

    Η προγραμματισμένη ημερομηνία πληρωμής είναι στις 2 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που ο SSM αποφανθεί ότι η πληρωμή του CoCos εμπίπτει στο καθεστώς απαγόρευσης πληρωμής του, το ΤΧΣ θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτόματα, χωρίς τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Η σύγκληση γενικής συνέλευσης δεν είναι προαπαιτούμενο, αφού η μετατροπή του Cocos προβλέπεται από τη σύμβαση και θα γίνει αυτόματα εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη λήξη της ημερομηνίας πληρωμής του, δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου.

    Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει στο 61,3% από 26,4% που ελέγχει άμεσα σήμερα. Στόχος είναι η τράπεζα Πειραιώς να ιδιωτικοποιηθεί αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Η κυβέρνηση όπως επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της Τράπεζας και η διοίκηση, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε θα παραμείνει.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ