• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτό είναι το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε- 2 δισ. λιγότερο θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum, μιλώντας στο πάνελ “Η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα”.  Και όπως εξήγησε, το κρίσιμο δεν είναι μόνο η αύξηση της ποσότητας του πλούτου αλλά και της ποιότητας, δηλαδή να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. “Αυτό είναι το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε”, τόνισε. “Και για να το πετύχουμε απαιτείται, σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης (παιδεία, έρευνα, καινοτομία) αλλά και να επενδύσουμε στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίησης του κράτους (πάει σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για 5G)” .

    Αναφερόμενος στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι “από τα μέτρα 1 δισ. ευρώ έχει κατευθυνθεί στην περιοχή εκ των οποίων τα 662 εκατ. στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

    Συγκεκριμένα είπε ότι «μόνο στην Κεντρική Μακεδονία έπεσαν 319,5 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ και 388 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας». Συνολικά είπε ότι 11.732 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 1,5 δις μέσω ΤΕΠΙΧ, ενώ από το εγγυοδοτικό έχουν εκταμιευτεί ήδη σε 4.627 επιχείρησες 2,2 δισ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που με τον 3ο και τον 4ο κύκλο (έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 100.000 επιχειρήσεις) θα ενισχύσει με 4 δισ. τις επιχειρήσεις.

    Είπε ακόμη, ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν σχεδόν 2 δισ. ευρω λιγότερους φόρους, λόγω της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης και τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

    Σταθερή μας βούληση να μειώνουμε φόρους- Θα μονιμοποιήσουμε κάποια μέτρα

    Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα, που είναι μόνιμα μέτρα, αλλά και σε μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο της κρίσης (μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση, μείωση εισφορών για ένα έτος) και τόνισε ότι «μόλις κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε κάποια από αυτά τα μέτρα, πάντα στην κατεύθυνση μείωσης φόρων». Και όπως εξήγησε “σταθερή βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με έμφαση στη μεσαία τάξη”.

    «Προφανώς πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια, αλλά μην μηδενίζουμε αυτό το οποίο γίνεται».

    Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι το γεγονός ότι η ύφεση στο α’ εξάμηνο είναι μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ μικρότερη από χώρες Νότου επειδή λήφθηκαν έγκαιρα, αρκετά στοχευμένα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες, δόθηκαν πολλοί στοχευμένοι πόροι. «Ξέρουμε ότι δεν αρκούν για αυτό και επεκτείναμε τα μέτρα» είπε, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις φωνές για αξιοποίηση αποθεμάτων γιατί «έπρεπε να κρατήσουμε πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα».

    Επίσης αναφέρθηκε σε νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, που ελήφθησαν μέσα στην κρίση, όπως ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο νόμος για τις μικροπιστώσεις (εκκρεμεί η έγκριση από την ΤτΕ), ο κώδικας για τη 2η ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, η πρόοδος στην επένδυση του Ελληνικού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας Ηγουμενίτσας. «Χτίζουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, με μεθοδικότητα. Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα 38,7 δισ. περίπου, όσα στην αρχή της κρίσης, εκ των οποίων 14 δισ. ευρώ τα φτιάξαμε τον τελευταίο χρόνο, βγαίνοντας έξι φορές στις αγορές με το 1/3 του κόστους δανεισμού προηγουμενων κυβερνήσεων».

    Πολύ κοντά στη μεταβίβαση της ΕΛΒΟ

    Σχετικά με την ΕΛΒΟ, ανέφερε ότι  είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης  της, που θα φέρει επενδύσεις 29 εκατ. ευρω και θα δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι προχωρά με καλό βηματισμό. Για την απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία είπε ότι θα υπάρξουν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις «που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν». Για το ThessINTEC είπε ότι δόθηκε το ακίνητο και «κάναμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε και σε φορολογικά κίνητρα». Ειπε επίσης  ότι επισκέφτηκε το αεροδρόμιο και είδε πως προχωρά η επένδυση της FRAPORT αλλά και πώς υλοποιείται η επένδυση της Pfizer.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ