• Οικονομία

    Σταϊκούρας στο συνέδριο του Economist: Στήριξη της οικονομίας με σώφρονα δημοσιονομική πολιτική

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών

    Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, μιλά κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου του Economist, στο Λαγονήσι, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


    Περίοδο υψηλής αβεβαιότητας που οδήγησε σε συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περίοδο που διανύουμε, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist.

    Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε την αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία, καθώς η ύφεση ήταν -9% στην Ευρώπη, 11,7% στην Ιταλία, 12,3% στη Γαλλία, 13,1% στην Ισπανία και 8,3% στην Πορτογαλία.

    Όπως επεσήμανε:

    – Αξιοποιήσαμε τη διαθέσιμη ευελιξία του προϋπολογισμού και υλοποιήσαμε δημοσιονομικά μέτρα 24 δισ. για τη δημόσια υγεία, τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

    – Διατηρούμε αποθεματικά για το μέλλον χάριν της ορθής διαχείρισης των αποθεμάτων, τα οποία ενισχύθηκαν μέσω 6 επιτυχημένων εκδόσεων μέσω των οποίων αντλήσαμε 14 δισ. ευρώ συνολικά. Να υπενθυμίσω την πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

    – Τα ήδη διαθέσιμα των 38 δισ. δημοσιονομικών αποθεμάτων θα ενισχυθούν με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    – Προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως το πρόγραμμα για δανειολήπτες που προχωρά με επιτυχία, ολοκληρώσαμε τη διαβούλευση για το θεσμικό πλαίσιο για τις κεφαλαιαγορές και τη μικροχρηματοδότηση της οικονομία, προχωρήσαμε το project του Ελληνικού, των τριών λιμένων, την ενίσχυση της ΕΒΟ, της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    – Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και δουλεύουμε με σωφροσύνη για να ενισχύσουμε την άμυνα, τις αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές αναταραχές και να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα με τη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης.

    –  Η Ελλάδα θα λάβει 19 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάπτυξης, 12 δισ. σε δάνεια, 14 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

    – Όλα αυτά θα αποτελέσουν ευκαιρία για την τόνωση της ανάπτυξης με βιώσιμο αντίκτυπο.

    – Θα κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων και θα μείνουμε πιστοί στη σώφρονα δημοσιονομική πολιτική.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ