• Πολιτική

    Την τουρκική προκλητικότητα ανέδειξε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ – Ζητά την αποχώρηση του Oruc Reis

    • NewsRoom


    Κατόπιν ελληνικού αιτήματος διεξήχθη σήμερα συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δόθηκε η ευκαιρία στα κράτη – μέλη του NATO να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προκλητικές ενέργειες της χώρας τόσο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

    Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

    Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

    Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου Oruc Reis, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ