• newsletter

    Γιώργος Κουμουτσάκος: Γκρίζο καθεστώς η δημοπρασία για τις άδειες – Όλγα Γεροβασίλη: Τι ακριβώς εννοείτε;

    • Αθηνά Λαρδή


    “Γκεμπελικές” μεθόδους χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τις ενέργειες της κυβέρνησης που αφορούν στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών και οι οποίες, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, έχουν ως μοναδικό στόχο τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. “Τι εννοείτε;” απαντά μέσω twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη.

    Στην ανακοίνωση του ο κ.Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι “μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι “ο στρατηγικός στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών” και σημειώνει ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων και τίποτε άλλο”.

    Ακολούθως διευκρινίζει την θέση της ΝΔ όσον αφορά το τηλεοπτικό τοπίο:

    1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

    2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη αδειοδότηση των καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

    Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων

    Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια

    Ενιαίο τίμημα άδειας.

    Η ανακοίνωση του κ.Κουμουτσάκου καταλήγει: “Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης. Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς”.

    “Η ΝΔ θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά”(!) Τι εννοείτε; Τι ακριβώς τάζετε και σε ποιον;” απάντησε στον κ. Κουμουτσάκο μέσω Twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Τ’ αλλάζει τώρα ο Κουμουτσάκος για τις άδειες: Η ΝΔ δεν θα τις πάρει πίσω, θα “ανοίξει” την αγορά!

    Λίγες ώρες πριν, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είχε κάνει στροφή 180 μοιρών, λέγοντας πως όταν η Ν.Δ έρθει στην εξουσία, ναι μεν θα διατηρήσει τις άδειες που θα έχουν δοθεί, αλλά θα ανοίξει τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για έντονη οσμή χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και σημείωσε πως η όλη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος καθώς δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναγνώρισε πάντως πως  υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς αλλά, όπως παρατήρησε, η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη.

    Όταν μάλιστα του ετέθη το ζήτημα ότι η Νέα Δημοκρατία, με τη νέα θέση της, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι μελλοντικές άδειες θα δοθούν με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δίνονται σήμερα, αντιπαρέβαλε ως βασικές παραμέτρους τον «αυστηρό ποιοτικό έλεγχο,» και την «καθαρή προέλευση των χρημάτων”.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών, διεμήνυε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το ΕΣΡ.

    Η πλήρης ανακοίνωση της ΝΔ:

    «Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

    »Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα.

    »Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

    »Δεύτερον, η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής.

    »Τρίτον, ο περιορισμός ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας. 

    «Τέταρτον, εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιος καναλάρχης, “Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…”».



    ΣΧΟΛΙΑ