• Business

    Warren Buffett: Γιατί η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, δεν επενδύει στην αγορά ακινήτων

    • Newsroom

    Warren Buffett


    Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία Berkshire Hathaway, του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς, διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στην κλωστοϋφαντουργία, τις ασφάλειες, τις τράπεζες και πρόσφατα την τεχνολογία, αφού κατέχει πάνω από το 5% της Apple.

    Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία τόσο ο Buffett όσο και ο συνεργάτης του Charlie Munger, έχουν αποφασίσει να μείνουν μακριά, όπως αναφέρει σε άρθρο του το yahoo finance.

    Συγκεκριμένα, δεν έχουν επενδύσει ποτέ στην αγορά ακινήτων σε μεγάλη κλίμακα, αν και έχουν κάνει κάποιες μικρού μεγέθους χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Κατά την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire το 2002, οι δύο συνεργάτες είχαν εξηγήσει τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Munger κέρδισε πολλά από τα πρώτα του χρήματα στην αγορά ακινήτων. Παρ ‘όλα αυτά, ούτε αυτός ούτε ο Buffett είχαν πρόθεση να τοποθετήσουν τα χρήματα της Berkshire στο συγκεκριμένο κλάδο. Ο Buffett εξήγησε την απόφαση αυτή επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα ακίνητα τιμολογούνται ακριβά τις πιο πολλές φορές, γεγονός που καθιστά δύσκολο για έναν επενδυτή όπως αυτός να βρει τιμές ευκαιρίας. Όπως είναι γνωστό, μετά από το 2002 η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ ήταν υπερτιμημένη φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οδηγώντας στη συνέχεια στην οικονομική κρίση του 2008, η οποία και επιβεβαιώνει σε κάποιο βαθμό τη λογική του «Μάντη της Όμαχα».

    Ο Buffett υποστήριξε ότι ο λόγος της έλλειψης υποτιμημένων ακινήτων μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα αυτής της βιομηχανίας.  Πρόσθεσε ότι οι πραγματικές ευκαιρίες αρχίζουν να εμφανίζονται  στην αγορά ακινήτων όταν υπάρχει κάποια αρνητική εξέλιξη στις χρηματοδοτήσεις.

    Τα μεγάλα λάθη στον καθορισμό των τιμών αρχίζουν να γίνονται εμφανή όταν υπάρχει έλλειψη επενδυτών που είναι πρόθυμοι να δεσμεύσουν κεφάλαια για ακίνητα, και τέτοιου είδους καταστάσεις είναι σχετικά σπάνιες. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο Munger, η Berkshire δεν έχει κανένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα.

    Με λίγα λόγια, οι δύο λόγοι για τους οποίους η Berkshire  αποφεύγει το συγκεκριμένο κλάδο είναι: Πρώτον ότι δεν έχει κανένα πλεονέκτημα πληροφόρησης σε μία ήδη πολυπληθή αγορά. Δεύτερον,  είναι μη αποδοτικό από φορολογικής πλευράς, να επενδύσουν σε ακίνητα.



    ΣΧΟΛΙΑ