ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση για πρώτη φορά από το 2015 σημείωσαν οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου στην ΕΕ το έτος που μας πέρασε, όπως αναφέρει με στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της EASO, κατατέθηκαν περισσότερες από 714.000 αιτήσεις στις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία, ενώ αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2018. Όπως υπογράμμισε η Υπηρεσία «είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 που κατατίθενται περισσότερες αιτήσεις για την παροχή ασύλου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».
Το 2015, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ο αριθμός των αιτήσεων είχε φτάσει το πρωτοφανές ρεκόρ του 1,4 εκατομμυρίου, κάνοντας την Ευρώπη για πρώτη φορά να αντιληφθεί το πρόβλημα που επρόκειτο να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
Οι τρεις βασικές χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο είναι η Συρία (περίπου 72.000 αιτήσεις, αριθμός αντίστοιχος με το 2018), το Αφγανιστάν (σχεδόν 60.000, αύξηση 30%) και η Βενεζουέλα (45.000, διπλάσιος σε σχέση με το 2018).
«Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αιτήσεων από πολίτες πολλών λατινοαμερικανικών χωρών προκειμένου να μην χρειάζονται βίζα» για να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε η EASO. Και «σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των αιτήσεων των Αφγανών και πολιτών άλλων χωρών», πρόσθεσε.
Περίπου το 33% των αιτήσεων αυτών γίνονται δεκτές, ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό.
Οι Σύροι (85%), οι Υεμενίτες (82%), οι πολίτες Ερυθραίας (81%) είναι αυτοί που λαμβάνουν κυρίως άσυλο, ενώ περίπου ένας στους δέκα που υποβάλουν αίτηση για άσυλο έχουν ήδη κάνει μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Από ένα μικρό ενδοκρινολογικό εργαστήριο σε έναν σε έναν από τους πιο σημαντικούς ομίλους υγείας στη χώρα
- Ο νέος άσσος της Χήτος μετά το Ζαγόρι
- Τα περιθώρια ανόδου των αναλυτών για Metlen, Motor Oil, Titan, ΔΕΗ, HELLENiQ Energy και Elvalhalcor
- Η Μυκονιάτικη Πανσέληνος, οι Πλόες στην Άνδρο, καλλιτεχνικές συναντήσεις στο Κάπρι, μία μέρα δίπλα στη θάλασσα της Γλυφάδας και η κομψή παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.