ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα από 9.000 νοικοκυριά σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του επενδυτικού προγράμματος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ, το οποίο είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, «θεωρήσαμε ότι οι οικιακοί καταναλωτές στο σύνολο της περιφέρειας ήταν λίγοι, όταν ανακοινώθηκε το έργο στις αρχές του 2019 και για αυτό ακριβώς το λόγο ζητήσαμε τη διεύρυνση».
Ειδικότερα, όταν ανακοινώθηκε αρχικά το πρόγραμμα, οι οικιακοί καταναλωτές στην Πάτρα θα ήταν 3.747, στον Πύργο 347 και στο Αγρίνιο 724. Τώρα, με τη διεύρυνση του επενδυτικού προγράμματος, οι καταναλωτές στην Πάτρα θα μπορούν να φθάνουν τους 5.747, στον Πύργο τους 607 και στο Αγρίνιο τους 2.824.Παράλληλα, προβλέπονται και εμπορικές συνδέσεις, που σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας φθάνουν στις 461, καθώς και βιομηχανικές, που αριθμούν τις 23. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, «επειδή το έργο του δικτύου φυσικού αερίου είναι ένα πολύπλευρο έργο, βάζει τη Δυτική Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρά στον ενεργειακό χάρτη».
Όσον αφορά την έλευση του φυσικού αερίου, ο αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζει ότι «με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, προβλέπεται να φθάνει δια θαλάσσης στην Πάτρα, όπου έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί ένας σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, και από εκεί θα γίνεται η μεταφορά του με βυτιοφόρα στο Αγρίνιο και στον Πύργο, όπου θα υπάρχουν οι κατάλληλες δεξαμενές, δηλαδή εγκαταστάσεις αποθήκευσης».
Σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές, ο αντιπερειφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο διανομής, και φέρνει ως παράδειγμα τα υπόλοιπα δίκτυα υποδομών, σημειώνοντας ότι «δημιουργούνται και αυξάνονται ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει». Όσον αφορά το τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές, τονίζει ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της εγκατάστασης, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», όπου και σε αυτή την περίπτωση όπως λέει, «πληρώνουμε κάποιο ποσό».
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής των καταναλωτών για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει ότι «θα προηγούνται οι καταναλωτές που θα έχουν καταθέσει χρονικά νωρίτερα το αίτημα για σύνδεση με το δίκτυο». Παράλληλα, όπως παρατηρεί, «μακάρι να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για συνδέσεις, προκειμένου να μεγαλώσει το δίκτυο διανομής, αφού αυτό το γεγονός θα είναι ένα σημαντικό επιχείρημα για την περιφέρεια, προκειμένου να ζητήσουμε την αύξηση των επενδύσεων».
Όμως, όπως σημειώνει, «το βασικό είναι να γίνει η αρχή και τότε θα είναι δυνατή η επέκταση του δικτύου», ενώ σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας, τονίζει ότι «οι προδιαγραφές που υπάρχουν και σε άλλες περιοχές τη χώρας, θα εφαρμοστούν και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Επίσης, αναφέρει ότι «στόχος μας είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι το 2023, δηλαδή μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου και υπάρχει χρηματοδότηση».
Τέλος, όπως υπογραμμίζει, «με βάση το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο έργο εμπλέκονται πολλοί φορείς, όπως οι δήμοι, που θα πρέπει να μας βοηθήσουν στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αλλά και τα τεχνικά επιμελητήρια, για αυτό ακριβώς συγκροτήσαμε μία 13μελη επιτροπή, η οποία κατά κύριο λόγο θα έχει ως αποστολή να επιλύει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται στην πορεία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026
- FT: Υπό συζήτηση η διεύρυνση της αποστολής «Ασπίδες» στο Στενά του Ορμούζ από τους Υπουγούς της ΕΕ
- Κρις Ράιτ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει εντός εβδομάδων» – Πτώσεις στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει ο Αμερικανός ΥΠΕΝ
- Πόλεμος στο Ιράν: Ο πόλεμος θα τελειώσει εντός εβδομάδων, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΝ – Βρετανικά μαχητικά πραγματοποίησαν αποστολές στην Κύπρο (upd)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.