ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις μέρες μας, είναι πλέον δεδομένο ότι το ρολόι φοριέται στον καρπό μας. Δεν ήταν όμως έτσι πάντα…
Πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι φοριόταν, στην πραγματικότητα, στην τσέπη… Με εξαίρεση τις… γυναίκες. Κι αν «μετανάστευσε» στο χέρι μας ήταν επειδή ακριβώς μεσολάβησε αυτός ο πόλεμος.
Η λογική πίσω από την καταλυτική αυτή αλλαγή ήταν απλή: με τον τρόπο αυτό και τα δύο χέρια ήταν ελεύθερα. Με το ρολόι στον καρπό, μπορούσες να δεις την ώρα χωρίς να χάσεις χρόνο και χωρίς περιττές κινήσεις. Και όταν τελείωσε ο πόλεμος, η τάση αυτή είχε γίνει πλέον μόδα…
Η αλλαγή αυτή έφερε, αναπόφευκτα, πληθώρα νέων σχεδίων, αλλά και υλικών, με πρώτο και καλύτερο το Plexiglass που ήρθε να αντικαταστήσει, ήδη από τη δεκαετία του 1930, το παραδοσιακό κρύσταλλο που σκέπαζε το καντράν και που, αναγκαστικά, οι κατασκευαστές κάλυπταν με μεταλλικά προστατευτικά πλαίσια.
Από εκεί και μετά, όμως, οι όποιες αλλαγές επήλθαν ήταν σίγουρα πολύ λιγότερο ρηξικέλευθες. Η βασική σχεδίαση παραμένει, σε γενικές γραμμές η ίδια από τα μισά του περασμένου αιώνα και μετά και πολλές σύγχρονες εταιρείες κυκλοφορούν σήμερα μοντέλα εμπνευσμένα από το ίδιο τους το παρελθόν.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Τούρμπο η Άλφα με 60 εκατ. ευρώ συναλλαγές, νέο ιστορικό υψηλό ο ΟΛΠ και η Quest, το σενάριο για τις 1.800 μονάδες
- Σήλια Κριθαριώτη: Χορεύει με τη Μαρία Μενούνος και τη Μαριέττα Χρουσαλά στο μπαλκόνι της
- Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων: Σύμφωνο συνεργασίας με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, ‘Αμυνας και Ασφάλειας
- ΟΛΠ: Συνάντηση Su Xudong με τον Γιάννης Μώραλη για τα έργα στο λιμάνι
