• Πολιτική

    Η ώρα της αλήθειας και τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

    • Νένα Σώκου
    ψηφοφόρος ρίχνει ψήφο σε κάλπη


    Έπεσε η αυλαία μιας προεκλογικής περιόδου από τις πιο σκληρές και πολωμένες των τελευταίων ετών, δίνοντας πια τον λόγο στους πολίτες που πηγαίνουν σήμερα στις τετραπλές κάλπες για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Κατά πολλούς αναλυτές, η μακρά αυτή προεκλογική περίοδος, με κύρια χαρακτηριστικά τον οξύ πολιτικό λόγο και τις σκληρές κόντρες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ενδέχεται να μην λήγει εδώ, αλλά να πάρει παράταση για λίγες ακόμη εβδομάδες, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό και προκηρύξει εθνικές εκλογές. Κι αυτό είναι κάτι που, αν αποφασιστεί, θα κριθεί από το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων απόψε.

    Το θέμα των εκλογών πριν από το φθινόπωρο ήρθε και πάλι στο τραπέζι την Παρασκευή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουμε σε περιπέτεια, η οποία δεν ξέρω πού θα καταλήξει, όμως όλα θα κριθούν στις εθνικές εκλογές». «Αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν» είπε «όλα είναι ανοικτά».

    Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, όπως και όλες του προηγούμενου διαστήματος, έδιναν στην ΝΔ σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με εύρος που έφτανε ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να δημοσιοποιήθηκε ούτε μια δημοσκόπηση που να έδωσε την πρώτη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ούτε για την Πειραιώς ούτε για την Κουμουνδούρου η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών ήταν μια απλή υπόθεση.

    Η κορύφωση της προεκλογικής μάχης, την τελευταία εβδομάδα, εστίασε στους αναποφάσιστους, μια δεξαμενή ψηφοφόρων αρκετά μεγάλη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτοί που δεν είχαν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις αρχές της εβδομάδας έφταναν περίπου τους 700.000.

    Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα δελεαστικός για την ΝΔ, η οποία σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις είχε φτάσει «ταβάνι» στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της, επομένως ο μόνος δρόμος για να κατοχυρώσει και να διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσω των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

    Ο πήχης

    Πέραν αυτής της δεξαμενής, η ΝΔ στόχευσε και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι έγιναν το μήλον της Έριδος και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές -ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο- που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ομιλίες του στην πολιτική ίσων αποστάσεων που κράτησε προεκλογικά η Φώφη Γεννημάτα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και αυτοί που τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν.

    «Με το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνήσαμε, με την κυρία Γεννηματά ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση. Όλα αυτά λέγονται για λόγους τακτικής» είπε (συνέντευξη στον ρ/σ news 24/7 την περασμένη Τετάρτη).

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει καθαρή νίκη, που θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο πήχης, αν και η πρωτιά θεωρείται δεδομένη. Ποσοστό-ορόσημο, πάντως, θεωρείται αυτό με το οποίο είχε χάσει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές του 2014. Τότε που την επομένη ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να δηλώσει ότι δημιουργήθηκε νέος συσχετισμός δυνάμεων και ότι εκείνη η Βουλή δεν νομιμοποιείτο να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύουν τον λαό και τη χώρα για χρόνια και εν τέλει να ζητήσει προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

    Η ΝΔ ποντάρει πολλά και στα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών, ελπίζοντας να δει τον χάρτη της χώρας να βάφεται μπλε. Θα είναι και αυτό, σε συνδυασμό με το εύρος της διαφοράς στις ευρωεκλογές, ένας μοχλός πίεσης προς τον Αλέξη Τσίπρα για να προκηρύξει εθνικές εκλογές πριν από την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα του 2015

    Στην δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και στα ποσοστά αποχής που μέτρησαν οι δημοσκοπήσεις, έστρεψε την προσοχή του και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την κυβερνητική αντεπίθεση με το πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, από το οποίο το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως «τσίμπησε» στις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν ήταν αρκετό για να φέρει την πολιτική ανατροπή.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές των δημοσκοπήσεων, από τους περίπου 700.000 αναποφάσιστους που μετρήθηκαν το 30% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είχαν ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για περίπου 200.000 ψηφοφόρους, τους οποίους αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακερδίσει, θα μπορέσει να μειώσει τη διαφορά του από την ΝΔ κατά 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν η διαφορά δεν ξεφύγει πάνω από τις τέσσερις μονάδες, το αποτέλεσμα κρίνεται μάλλον διαχειρίσιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θεωρείται απίθανο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στην προκήρυξη εθνικών εκλογών, εκμεταλλευόμενος το θετικό μομέντουμ. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η διαφορά ξεπεράσει τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, θα μιλάμε για μεγάλη νίκη της ΝΔ, οπότε σύμφωνα και με όσα έχει πει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, πάντως, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος να χαθούν οι ψήφοι αυτοί είναι η αποχή και όχι οι διαρροές προς άλλα κόμματα, αν και η αντισυστημική ψήφος είναι πάντα ένας κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα.

    Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αποκήρυσσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις δημοσκοπήσεις, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική και στο «μιντιακό σύστημα». «Ο Κάμπος σήμερα ακυρώνει τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία μετά την παρουσία σας εδώ για το ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της Κυριακής» είχε πει ο πρωθυπουργός στην προεκλογική ομιλία του στην Λάρισα στις 21 Μαΐου. «Εμείς πορευόμαστε με την πραγματικότητα και όχι με δημοσκοπήσεις. Δεν βάζουμε εμείς στην άκρη τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο ελληνικός λαός θα το κάνει» είπε στις 22 Μαΐου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Open).

    Ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή εκλογική διαδικασία προσδίδει και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015 που οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν και πάλι στις κάλπες. Η αποχή από κάποια εκλογική διαδικασία για σχεδόν τέσσερα χρόνια ίσως αλλάξει και την διάθεση των ψηφοφόρων για «χαλαρή ψήφο», με την οποία τα άλλα χρόνια προσερχόμασταν στην ευρωκάλπη.

    Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γεύση του εκλογικού αποτελέσματος θα έχουμε στις 7 το βράδυ, όταν κλείσουν οι κάλπες και δημοσιοποιηθεί το κοινό exit poll των ιδιωτικών καναλιών, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ θα ανακοινωθεί η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Η κάλπη είναι γκαστρωμένη, όπως είχε πει και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.

    • Το mononews.gr θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις έγκαιρα και έγκυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μείνετε εδώ!



    ΣΧΟΛΙΑ