• Business

    Το μήνυμα του τραπεζίτη Ackermann: Περιμένετε, δεν είναι ώρα για πούρα ακόμα

    • NewsRoom

    Josef Ackermann. Πρόεδρος Τράπεζας Κύπρου


    Η κυπριακή οικονομία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, φτάνει αυτές να αξιοποιηθούν και όλοι να συμβάλουν. Από την Κυβέρνηση, τα κόμματα, τις συντεχνίες αλλά και τις τράπεζες, σημείωσε χθες ο απελθών πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Dr Josef Ackermann. 

    Τα μηνύματα τού επί σχεδόν 4 χρόνια προέδρου της Τράπεζας, ήταν προς πολλές κατευθύνσεις.

    Πρώτα απ’ όλα, προς την ίδια την τράπεζα, ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο τής τεχνολογικής μεταρρύθμισης. Έχουν γίνει πολλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, η τράπεζα καταγράφει σημαντικά κέρδη για το α’ τρίμηνο του έτους, «αλλά, περιμένετε, δεν είναι ώρα για πούρα ακόμα! Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. 

    Παρά την απόσταση που έχουμε διανύσει, το έργο που αναλάβαμε δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους», ανέφερε προς τους μετόχους ο κ. Ackermann.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, υπέδειξε ότι «υπάρχει σημαντικό περιθώριο διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της πρόσφατης ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς» όμως, ανέφερε, χρειάζεται συνέχιση «της συνετής οικονομικής πολιτικής», «πρόσθετες βελτιώσεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου για την καλύτερη υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την τόνωση των άμεσων και εγχώριων επενδύσεων». Όλοι σημείωσε, «θα πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν (…)

    Τα πολιτικά κόμματα και η κυπριακή κοινωνία γενικά θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη της αναγκαίας ευρείας συναίνεσης που θα στηρίζει τις απαιτούμενες περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μέσω ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου και σαφέστερης αντίληψης του δυνητικού οφέλους που θα προκύψει για όλη την κοινωνία με την πάροδο του χρόνου, αποφεύγοντας παράλληλα λαϊκιστικές τάσεις».

    Κάλεσε επίσης τις συντεχνίες των εργαζομένων «να συνεργάζονται με τους συμβαλλόμενούς τους για να συνδράμουν στην αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων στην απασχόληση και τα μισθολογικά οφέλη σε συνάρτηση με τις νέες σύγχρονες εργασιακές πρακτικές ώστε να αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές προοπτικές και τον αντίκτυπο των τεχνολογικών αλλαγών».

    Ο κ. Ackermann αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Τάκη Αράπογλου, για τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι χαίρεται που θα τον διαδεχθεί. 

    «Ο Τάκης είναι ένας αξιότιμος συνάδελφος», «με εκτενή και πλούσια εμπειρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στην εταιρική, εμπορική και επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», «εξοικειωμένος με τις χρηματο-οικονομικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα», είπε.

    Όσο  αφορά δε τον νέο CEO Πανίκο Νικόλαου, τον χαρακτήρισε «σεβαστό και επιτυχημένο διευθυντή Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων» και σημείωσε ότι «γνωρίζει την τράπεζα και τις πολιτικές της και είναι έτοιμος να ηγηθεί της τράπεζας προς τα εμπρός».

    Πώλησε ακίνητα €1 δισ. και κατέχει 3.000 αξίας €1,5 δισ. 

    Την τελευταία του ομιλία σε γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου έκανε και ο υπό παραίτηση διευθύνων σύμβουλος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

    Σήμερα, είπε, «παρουσιάζουμε μια Τράπεζα με σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ισολογισμού, ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, βελτιωμένη ρευστότητα, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων, καλύτερη τεχνολογία και με σαφές πλάνο επίτευξης των στόχων της». 

    «Έχουμε μειώσει τους κινδύνους που συνδέονταν με την ιδιοκτησία τραπεζών στο εξωτερικό, επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο και την κεφαλαιακή μας βάση στην εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα ακίνητα που διαχειρίζεται η Τράπεζα, είπε ότι η μονάδα διαχείρισης ακινήτων, γνωστή ως REMU, «συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στη διαχείριση και διάθεση ακινήτων. 

    Στα τρία χρόνια από τη λειτουργία της το 2016, έχουμε ολοκληρώσει την πώληση περισσότερων από 1.000 ακινήτων με έσοδα άνω του €1 δισ. Το 2018, ολοκληρώσαμε την πώληση ή υπογράψαμε αγοραπωλητήρια συμβόλαια για ακίνητα αξίας ύψους €504 εκατ.», σημείωσε ο κ. Χούρικαν. 

    Ανέφερε ότι στο τέλος του 2018 το απόθεμα ακινήτων ανήλθε σε 3.000 αξίας ύψους €1,5 δισ.» και ότι «οι τάσεις στις τιμές πώλησης παραμένουν θετικές. Οι οργανικές πωλήσεις το 2018, καταγράφηκαν σε τιμές που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν τη λογιστική αξία», είπε και κατέληξε πως «οι πωλήσεις ακινήτων παραμένουν ψηλές και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ρυθμός των πωλήσεων θα συνεχιστεί το 2019».

    Θα κλείνουν λογαριασμοί εκεί και όπου χρειάζεται

    Όταν οι πελάτες δεν θα μας δίνουν τα απαιτούμενα στοιχεία, θα τους κλείνουμε τους λογαριασμούς, ήταν το σχόλιο του αποχωρούντος CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican όταν ρωτήθηκε από μετόχους της τράπεζας σχετικά με το κλείσιμο λογαριασμών ξένων φυσικών και νομικών προσώπων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. 

    «Είναι η φήμη της τράπεζας και ολόκληρης της Κύπρου που διακυβεύεται», σχολίασε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως θέλουν μεν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της τράπεζας και γι’ αυτό εξετάζουν κι άλλες εισοδηματικές επιλογές.

    Στα ίδια πλαίσια, και ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του Συμβουλίου, Joseff Ackermann σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας το κλείσιμο τέτοιων λογαριασμών και υπέδειξε πως άλλες τράπεζες πληρώνουν δισεκατομμύρια σε πρόστιμα για τέτοιου είδους παραβάσεις. 

    «Έχουμε ένα υγιές σύστημα που δεν ανέχεται παραβίαση των προτύπων συμμόρφωσης. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερά μας επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που μας βοηθάει πάρα πολύ», τόνισε.

    Αν δεν έχουμε τους ίδιους χειρισμούς με ό,τι ισχύει διεθνώς, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα βιωσιμότητας, προειδοποίησε.

    Επικύρωση για Αράπογλου, διευκρινίσεις για Goldman

    Τα Διοικητικά Συμβούλια της Bank of Cyprus Holdings και της Τράπεζας Κύπρου Λτδ συνήλθαν χθες και επανεξέλεξαν τον Maksim Goldman ως αντιπρόεδρο στα διοικητικά τους συμβούλιο. Επίσης στις ίδιες συνεδρίες ο κ. Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου εκλέχθηκε ως πρόεδρος σε κάθε ένα από τα συμβούλια αυτά. Σημειώστε ότι η εκλογή του κ. Αράπογλου τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

    Η γ.σ. επανεξέλεξε επίσης τους ακόλουθους διοικητικούς συμβούλους: Arne Berggren, Lyn Grobler, Dr Michael Heger, John Patrick Hourican, Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ιωάννης Ζωγραφάκης, Anat Bar-Gera, Μαρία Φιλίππου και Πόλα Χατζησωτηρίου.

    Στην περίπτωση του κ. Goldman, αναφέρθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος Josef Ackermann. 

    «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι κατά το παρελθόν έτος μερικοί μέτοχοι εξέφρασαν ανησυχία για τις σχέσεις του με εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις ή ανήκουν σε πρόσωπα που επηρεάζονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ του Απριλίου του 2018. 

    Ο κ. Goldman διέκοψε τις σχέσεις του με τις εταιρείες αυτές και, όπως επιβεβαιώνεται από αμερικανική εξωτερική νομική γνωμοδότηση που λάβαμε, συμμορφώνεται πλήρως με τις διατάξεις των αμερικανικών κυρώσεων. 

    Έχουμε μεταφέρει αυτές τις διαβεβαιώσεις σε όλους τους μετόχους που εξέφρασαν την ανησυχία τους», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ