• Business

    Τράπεζα Κύπρου: Από τι εξαρτάται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    • NewsRoom


    Αβέβαιη παραμένει για την Τράπεζα Κύπρου η ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όπως ανακοίνωσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, Josef Ackermann, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Η εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υπόκειται σε σχετικές εγκρίσεις και τις συνθήκες της αγοράς και «θα προβούμε σε ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω», αρκέστηκε να πει.

    Josef Ackermann
    Josef Ackermann

    Ήδη πάντως, όπως επεσήμανε, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια αυτού του έτους με κατάλληλες προετοιμασίες πάνω στις διάφορες ρυθμιστικές και τεχνικές πτυχές του έργου.

    Σημειώνεται ότι ον Αύγουστο, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο μετά από διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενσωμάτωσης μίας νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου στην Ιρλανδία για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.

     Ο κ. Ackerman σκιαγράφησε τους βασικούς πυλώνες της Τράπεζας Κύπρου για επίτευξη των στόχων της στήριξης της κυπριακής οικονομίας και την επίτευξη των κατάλληλων αποδόσεων στους μετόχους της μεσοπρόθεσμα.

    Όπως ανέφερε η περαιτέρω ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της τράπεζας, εξακολουθεί να είναι κορυφαία προτεραιότητα. Προτεραιότητες αποτελούν επίσης η πλήρης αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA, η διατήρηση της κατάλληλης κεφαλαιακής επάρκειας με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαιακών πόρων, η περαιτέρω επικέντρωση στην κυπριακή αγορά ως τη βασική αγορά και στις εργασίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Την ίδια ώρα, εντατικοποιούνται, όπως είπε, οι προσπάθειες για την εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας σε ένα από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την προσεχή περίοδο (σ.σ. εννοώντας το Χρηματιστήριο του Λονδίνου), και η επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας.

    Ο κ. Ackermann ανέφερε επίσης ότι η Τράπεζα θεωρεί ότι στο παρόν στάδιο η κεφαλαιακή της βάση είναι επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κινδύνου, τη προδιάθεση ανάληψης κινδύνου, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μακρό-οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, καθώς και τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις.

    Πιθανή η έκδοση ομολόγου

    Από την πλευρά του, ο John Patrick Hourican , διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης δευτεροβάθμιου κεφαλαίου προς ενίσχυσης της ευρωστίας του ισολογισμού και της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίου κοινών μετοχών για να στηρίξει τη στρατηγική της και ως εκ τούτου δεν αναμένει να προκύψει ανάγκη άντλησης επιπρόσθετων ιδίων κεφαλαίων.

    Bank of Cyprus CEO John Patrick Hourican
    Bank of Cyprus CEO John Patrick Hourican

    «Παρ’όλα αυτά, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, εξετάζουμε συνεχώς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση των κεφαλαίων των μετόχων της Τράπεζας, καθώς και η χρηματοδότηση του ισολογισμού μας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό, και καθώς η τράπεζα επιστρέφει στην ομαλότητα, εξετάζεται προσεχτικά την πιθανότητα έκδοσης Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου για να ενισχύσουν την ευρωστία του ισολογισμού και την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

    Η τράπεζα, ανέφερε, συνέχισε ο CEO, πλέον εστιάζει στην ενίσχυση της δυνατότητάς για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και στην υποστήριξη επαγγελματιών μέσω της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η στρατηγική της τράπεζας, ανέφερε, είναι απλή και επικεντρώνεται ξεχωριστά στην Κύπρο και στις κατά πολύ μικρότερες κεφαλαιακά αυτόνομες δραστηριότητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στον τομέα των προβληματικών δανείων, ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των προβληματικών της δανείων, αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει για κάποια χρόνια.

    «Έχουμε μειώσει το εύρος των προβληματικών δανείων στον ισολογισμό μας, παρ’όλα αυτά παραμένει σε μη επιτρεπτά υψηλά επίπεδα σε σχέση με ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες αγορές. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε τη στήριξη του νομοθετικού σώματος, του νομικού συστήματος, καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας για την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε. Θα συνεχίσουμε βεβαίως να διασφαλίζουμε την προστασία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι η στρατηγική της τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1.000 ημερών ήταν «συρρίκνωση για ενδυνάμωση» μέσω της στοχευμένης πώλησης μη κύριων δραστηριοτήτων και της έκθεσης στο εξωτερικό.

    «Έχουμε πλέον αντιστρέψει σημαντικά τη στρατηγική που εφαρμόσαμε στο παρελθόν και έχουμε πωλήσει δραστηριότητες και την έκθεσή μας στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε επαναπατρίσει κεφάλαια και ρευστότητα και έχουμε επανεστιάσει την προσοχή της διεύθυνσης στην Κύπρο.

    Μέσω των πωλήσεων αυτών επιτύχαμε μείωση του προσωπικού του συγκροτήματος κατά περίπου 4.000 κατά την περίοδο αυτή και, παρόλο που υπάρχει εναπομείνουσα έκθεση στο εξωτερικό, η οποία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, καμία έκθεση μεμονωμένα δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το συγκρότημα»,υ πογράμμισε.

    Ο John Hourican αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών, επανατοποθετώντας τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα και τη μείωση του ELA από το υψηλό επίπεδο των €11,4 δισ. τον Απρίλιο του 2013, σε επίπεδα κάτω του €1,0 δισ.

    Σημείωσε τέλος πως  η Τράπεζα θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο που της αναλογεί στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, με στήριξη της πραγματικής οικονομία με νέο δανεισμό ύψους πέραν των €650 εκατ. μέχρι στιγμής εντός του έτους.

    Διαβάστε ακόμη:  Εθνική Τράπεζα: Πάνω από 1.300 εργαζόμενοι περιμένουν το πρόγραμμα εθελούσιας. Ποιοι είναι οι όροι



    ΣΧΟΛΙΑ