• newsletter

    Πώς τα Σκόπια μας εξέθεσαν διεθνώς. Και τώρα τι;


    Αν κάποιος είχε ακόμα αμφιβολίες (μετά τις τεράστιες εισροές προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες) για το κατά πόσον τα σύνορα της Ελλάδας προστατεύονται επαρκώς, τα επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ τις διέλυσαν κι αυτές.

    Φαίνεται πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα σύνορα είναι απλώς… μουτζούρες στον χάρτη. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά και ρίχνοντας με πλαστικές σφαίρες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να τους απωθήσουν;

    Τα επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, όταν μεγάλος αριθμός προσφύγων κινήθηκε προς τον φράχτη που χωρίζει τις δύο χώρες, υποκινούμενοι από «αλληλέγγυους» που με φυλλάδια τα οποία είχαν μοιράσει το Σάββατο τους καλούσαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή. Οι πρόσφυγες μάλιστα κατάφεραν να προκαλέσουν ρήγματα σε κάποια σημεία του φράχτη, και τότε ήταν που οι Σκοπιανοί απάντησαν με ομοβροντία δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ τα βίντεο που υπάρχουν αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του ότι δυνάμεις της γειτονικής χώρας πέρασαν από την ελληνική πλευρά του φράχτη, έστω κι αν το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται πως συνέβη κάτι τέτοιο.

    Μάλιστα, η πλευρά των Σκοπίων κατηγορεί την ελληνική αστυνομία ότι δεν επενέβη σε καμία περίπτωση για να αποτρέψει τα επεισόδια, κάτι μάλιστα που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που θέλουν την ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζει για τα φυλλάδια των «αλληλέγγυων» αλλά να μην αποτρέπει την κίνηση των προσφύγων.

    Τα επεισόδια της Κυριακής αφήνουν την ελληνική κυβέρνηση πολλαπλά εκτεθειμένη. Εκτεθειμένη επειδή γνώριζε ότι τα επεισόδια θα συνέβαιναν, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τα αποτρέψει. Εκτεθειμένη επειδή ξένοι αστυνομικοί «πάτησαν» στο ελληνικό έδαφος και αντί να υπάρξει επίσημη αντίδραση, το υπ. Εξωτερικών απλώς διαψεύδει τις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου. Εκτεθειμένη, εν τέλει, επειδή για μία ακόμα φορά αφήνει τους «αλληλέγγυους» να… αλωνίζουν στην Ειδομένη και όχι μόνο, ξεσηκώνοντας τους πρόσφυγες σε κινήσεις που εν τέλει βλάπτουν τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Και εν πάση περιπτώσει, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους Σκοπιανούς επειδή πράττουν αυτό που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πράξει, να φυλάξει δηλαδή τα σύνορά της; Το αν δείχνουν έναν υπερβάλλοντα ζήλο είναι ένα άλλο θέμα…

    Και αν η ανοχή της κυβέρνησης στην κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Ειδομένης και στο λιμάνι του Πειραιά είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητή, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να δει εικόνες αστυνομικής βίας εναντίον προσφύγων αντίστοιχες με αυτές που είδαμε χθες από τους Σκοπιανούς (μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες από πρόσφυγες για πολύωρους ξυλοδαρμούς στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την αστυνομία), όμως η ανοχή απέναντι στους κάθε λογής «αλληλέγγυους» που αντί να προστατεύουν τους συγκεντρωμένους τους ξεσηκώνουν σε επικίνδυνες ενέργειες, είναι αδιανόητη και αδικαιολόγητη, εκθέτοντας σοβαρά τη χώρα μας.

    Είναι μάλιστα βέβαιο πως αν δε ληφθούν μέτρα για να εντοπιστούν αυτοί οι «αλληλέγγυοι», τα χθεσινά επεισόδια δεν θα είναι τα τελευταία, καθώς κάποιοι φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν ακόμα και ένα διπλωματικό επεισόδιο με τη γειτονική χώρα για να προωθήσουν τους ύποπτους σχεδιασμούς τους…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:Μέγαρο Μαξίμου: Ζητά απάντηση από την ΝΔ για την υπόθεση Σαμαρά



    ΣΧΟΛΙΑ