ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλλάζει το σκηνικό στο θέμα του «παγώματος» της μείωσης των συντάξεων αν και πριν λίγες μέρες καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι το Βερολίνο ενδεχομένως και να δεχθεί την ακύρωση του ψηφισμένου από την ελληνική κυβέρνηση μέτρου της περικοπής τους από την 1η Ιανουαρίου. Τέλος όμως στα σενάρια, έρχεται να βάλει το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Με απάντηση που δίνει στα Νέα, η καγκελαρία σημειώνει ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της και της ολοκλήρωσης του, δεσμεύθηκε για τη «συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
Το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη.
Η δήλωση όπως αναγράφεται στην εφημερίδα:
«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της καγκελαρίου παγίως δεν τα σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. H υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την ευρωζώνη».
Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες πληροφορίες ήθελαν την Μέρκελ να δέχεται τη μη περικοπή των συντάξεων με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο σκληρότατος όρος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (που επίσης έχει δεχθεί η κυβέρνηση) και ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Έκτακτο Eurogroup για τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν υπάρχουν δύο σενάρια για τις συντάξεις» υποστηρίζει ο Τσακαλώτος
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: Η ανικανότητα του Τσίπρα φταίει για τις περικοπές των συντάξεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντόνιο Ταγιάνι (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Να προσέξει το Ιράν γιατί η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
- Ο Τραμπ υποβαθμίζει την άνοδο των τιμών καυσίμων εν μέσω επίθεσης στο Ιράν
- Θεόδωρος Μητράκος (ΤτΕ): Τα στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3 δις. ευρώ το 2026 – Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια
- F1 2026: Τα ερωτήματα της πρεμιέρας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.