• Οικονομία

    WSJ: Δέσμιες της γραφειοκρατίας οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα-Παγωμένες για δεκαετίες οι επενδύσεις

    • NewsRoom

    PHOTO: ANGELOS TZORTZINIS/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES


    Σε νέο άρθρο της για τη χώρα υπό τον τίτλο «Τα μνημόνια τελειώνουν, τα προβλήματα επιμένουν» η Wall Street Journal σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και την επισήμανση ότι η 21η Αυγούστου αποτελεί «ημέρα λύτρωσης», σπεύδει να θυμίσει ότι η χώρα εξακολουθεί να χρωστάει πολλά δισεκατομμύρια στους πιστωτές, ενώ θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση.

    «Στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει» αναφέρει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ. Στο άρθρο υπενθυμίζεται η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή (από έλλειμμα 15,1% το 2008 σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% πέρυσι), η μείωση των μισθών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής είσπραξης των φόρων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Ωστόσο, επισημαίνεται, «ούτε οι πολιτικοί της Ελλάδας, ούτε οι πιστωτές έχουν μέχρι στιγμής αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα, που βύθισαν την οικονομία στην πιο σοβαρή κρίση χρέους της σύγχρονης ιστορίας».

    Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει δέσμιο της γραφειοκρατίας, που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις έως και δεκαετίες, το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κατ’ εντολή των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό, αναφέρεται.

    Για έναν συνδυασμό πολιτικού πατερναλισμού και υπερβολικά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων κάνει λόγο ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρακατσούλης. «Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει μείνει άθικτη, γιατί ο μηχανισμός που την παράγει δεν άλλαξε» τονίζει.

    «Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών στην αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος της χώρας και τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους» συμπληρώνει και προειδοποιεί: «Φοβάμαι πώς ό,τι επιτεύχθηκε έως τώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της αδυναμίας αυτής».

    Στο θέμα της γραφειοκρατίας επικεντρώνεται και ο πρόεδρος της Minoan, Κρίστοφερ Εγκλετον. «Η γραφειοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος» δηλώνει. Είνει ενδεικτικό, σημειώνει η WSJ, το γεγονός ότι η εταιρεία μόλις πρόσφατα και έπειτα από 20 χρόνια προσπαθειών στα δικαστήρια, κατάφερε να εξασφαλίσει τις άδειες για ένα τουριστικό συγκρότημα στην Κρήτη. Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή ακινήτων.

    «Το θετικό είναι ότι οι Ελληνες και η κυβέρνησή τους έχουν πλέον καταλάβει ότι οι ξένες επενδύσεις ωφελούν τον τόπο», επισημαίνει ωστόσο ο κ. Εγκλετον.

    Ενας ακόμα τομέας που έχει αποδειχτεί απρόσβλητος στις μεταρρυθμίσεις είναι το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα βραδυκίνητα και πιο αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων, υπογραμμίζει η WSJ, επισημαίνοντας ότι διαδικασίες πτώχευσης απαιτούν κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, συγκριτικά με 1,2 στη Γερμανία και 1,9 στη Γαλλία.

    Τέλος η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί στο να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο, αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά.

    Η λεγόμενη «γκρι οικονομία» εκτιμάται στο 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή, κάτι που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές να επιβάλλονται σε Ελληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, καταλήγει κλείνοντας η WSJ.



    ΣΧΟΛΙΑ