• Business

    Ποιοι θα επιλέξουν τον νέο CEO της Πειραιώς . Όλα τα ονόματα


    Προχωρά η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και η επόμενη φάση περιλαμβάνει την υποβολή μιας short list από την Egon Zehnder, η οποία ως σύμβουλος διερευνά τις πιθανές υποψηφιότητες, στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην τράπεζα, την nomination committee. Πρόκειται για μια πενταμελή επιτροπή, στην οποία προεδρεύει o Xάρης Κυριαζής, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας με μεγάλη εμπειρία στον συμβουλευτικό κλάδο – έχει διατελέσει πρόεδρος της PwC και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. αποτελείται από μη εκτελεστικά μέλη του δ.σ. ενώ μετέχει και η εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αικατερίνη Μπερίτση. Συμμετοχή στην επιτροπή, και δικαίωμα γνώμης, έχουν τα μέλη του δ.σ. που εκπροσωπούν τους μεγάλους μετόχους της τράπεζας, όπως ο Alexander Blades από το fund του J. Paulson, o David Dexter από τον όμιλο Libra και Αndreas Schultheis από την EBRD.

    Oι πληροφορίες φέρουν την Egon Zehnder να έχει καταρτίσει μια εκτενή (πάνω από 20 άτομα) λίστα πιθανών υποψηφίων Ελλήνων και ξένων, χωρίς να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Nανόπουλος, Βύρων Mπαλλής, Χρήστος Μεγάλου, Χρήστος Σκλαβούνης, Σταύρος Λεκκάκος κλιπ. Το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεσή της στην επιτροπή που θα καταλήξει σε μια short list, ενδεχομένως τριών ή τεσσάρων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή θα γίνει από το διοικητικό συμβούλιο.

    illustrate economy gourounaki 56030404cc89d6514453922

    Η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί μια διαδικασία που πρώτη φορά γίνεται σε ελληνική τράπεζα και ακολουθεί τα πρότυπα των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην επιλογή των υψηλόβαθμων στελεχών. Xωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της στρατηγικής της τράπεζας, και μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η Πειραιώς «τρέχει» γοργά σε πολλά μέτωπα, η διαδικασία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος καθώς ο στόχος είναι να γίνει by the book και με τον τρόπο που και ο SSM ζητά την επιλογή με το βέλτιστο τρόπο. Το επόμενο διάστημα, το σύνολο του κλάδου θα προσαρμόσει προληπτικά τα δ.σ. και τις επιτροπές με βάση τις επιταγές του SSM ενόψει της αξιολόγησης

    Η διοίκηση υπό τον Σταύρο Λεκκάκο που εκτελεί χρέη μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου κινείται πάντως δυναμικά σε όλα τα μέτωπα – αναδιαρθρώσεις δανείων, υλοποίηση business plan, προετοιμασία εθελούσιας – κάτι περισσότερο από business as usual, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαρακτηριστεί το μάνατζμεντ που ασκείται σε καμία περίπτωση μεταβατικό.



    ΣΧΟΛΙΑ