Με την εισαγωγή δεκατεσσάρων νέων ή τροποποιημένων εξαρτημάτων σε αυτόν τον αγώνα, ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας δεν περιορίζεται μόνο στην άμεση βελτίωση του χρόνου ανά γύρο, αλλά επεκτείνεται και στην απόλυτη επαλήθευση της πορείας εξέλιξης και των διαδικασιών συσχέτισης δεδομένων (correlation) του προσομοιωτή με την πραγματικότητα.
Η έκταση των τροποποιήσεων είναι τόσο μεγάλη που πρακτικά ισοδυναμεί με ένα μονοθέσιο προδιαγραφών “B-spec”, αλλάζοντας ριζικά και τη ροή του αέρα από το μπροστινό μέρος του μονοθεσίου μέχρι τον πίσω διαχύτη. Η εισαγωγή αυτού του πακέτου έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της φετινής αγωνιστικής σεζόν, καθώς η Audi παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να ανέβει στη βαθμολογία των κατασκευαστών.
Κάθε αλλαγή σε ένα μονοθέσιο της Formula 1 ξεκινά από το μπροστινό μέρος, το οποίο κατευθύνει τη ροή του αέρα προς τις επιφάνειες που ακολουθούν πιο πίσω. Η Audi έχει εντελώς νέα εμπρός πτέρυγας με στόχο καθαρότερη και πιο οργανωμένη ροή προς το υπόλοιπο μονοθέσιο. Παράλληλα διασφαλίζει ότι καλύπτονται τα απαιτούμενα επίπεδα ισορροπίας του νέου πακέτου.

Επιπρόσθετα, έχει αναβαθμιστεί πλήρως και το ρύγχος της αεροτομής. Το προφίλ του ρύγχους έχει πλέον αποκτήσει ένα αισθητά πιο τετραγωνισμένο σχήμα, απομακρυνόμενο οριστικά από την προηγούμενη κωνική του αιχμή. Παράλληλα, τα ακριανά πτερύγια (endplates) της εμπρός πτέρυγας έχουν επανασχεδιαστεί εξολοκλήρου.
Στόχος να ωθήσουν τους στροβιλισμούς της μετωπικής επιφάνειας των μπροστινών ελαστικών μακριά από το σώμα του μονοθεσίου. Για να συμπληρώσουν αρμονικά αυτές τις δραστικές αλλαγές και να υποστηρίξουν την αεροδυναμική πρόθεση όλου του νέου πακέτου, τα καλύμματα της μπροστινής ανάρτησης έχουν επίσης αναθεωρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Προχωρώντας προς τα πίσω κατά μήκος του κεντρικού μέρους, το πάτωμα και το κάτω μέρος του μονοθεσίου έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την προσοχή των σχεδιαστών. Οι τεχνικοί κανονισμοί του 2026 εξάλειψαν ουσιαστικά τα κανάλια Venturi που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, αντικαθιστώντας τα με ένα αισθητά πιο επίπεδο κάτω μέρος και μετατοπίζοντας την έμφαση στην αποδοτικότητα που πρέπει να έχει ο διαχύτης.
Για να επιτύχει αυτή την αλλαγή, η Audi παρουσίασε ένα εντελώς νέο πάτωμα ειδικά για τον αγώνα στο Μπακού. Όλες ανεξαιρέτως οι επιφάνειες στο κύριο σώμα του πατώματος (floor body) είναι εντελώς καινούργιες και εξαιρετικά προσεκτικά σχεδιασμένες με στόχο να προσφέρουν μια σταθερή, αξιόπιστη αύξηση στο τοπικό αεροδυναμικό φορτίο.
Ελέγχοντας με απόλυτη ακρίβεια τη ροή αέρα υψηλής ενέργειας κατά μήκος των άκρων του πατώματος, η αεροδυναμική ομάδα στοχεύει να δημιουργήσει έναν αόρατο αεροφράκτη που αποτρέπει τον ακάθαρτο, τυρβώδη αέρα των πίσω ελαστικών από το να διεισδύσει και να διαταράξει τη ροή κάτω από το μονοθέσιο.
Αυτή η ομαλή ροή αέρα τροφοδοτεί στη συνέχεια τον ανασχεδιασμένο διαχύτη. Καθώς η αποδοτικότητα του διαχύτη είναι πλέον σημαντική για την παραγωγή κάθετης δύναμης, αυτές οι στενά αλληλένδετες αναβαθμίσεις διασφαλίζουν έμπρακτα ότι οι μηχανικοί μπορούν να αντλήσουν κάθε πιθανή ικμάδα αεροδυναμικής απόδοσης από τη νέα γεωμετρία.

Το πίσω μέρος έχει επίσης ανακατασκευαστεί σε τεράστιο βαθμό για να εναρμονιστεί πλήρως με τις αλλαγές που έγιναν στο μπροστινό τμήμα. Η ομάδα έχει φέρει νέο κάλυμμα για τη συσκευή προστασίας halo. Επιπροσθέτως, έχει εισαχθεί ένα έντονα αναθεωρημένο κάλυμμα κινητήρα, ειδικά στην περιοχή της απόληξης (coke).
Αυτά τα προσεκτικά αναθεωρημένα στοιχεία του αμαξώματος, σε συνδυασμό με τις σχετικές επιλογές για την απαραίτητη ψύξη, εισάγονται για να λειτουργήσουν μαζί με το αναβαθμισμένο πακέτο και να βελτιώσουν την απαγωγή θερμότητας. Επίσης τα καλύμματα της πίσω ανάρτησης καθώς και τα αεροδυναμικά στοιχεία των πίσω αεραγωγών των φρένων έχουν τροποποιηθεί σημαντικά. Αυτές οι στοχευμένες αλλαγές εκεί στην πίσω γωνία έχουν ως κύριο στόχο να διευκολύνουν το ανανεωμένο πεδίο ροής του πίσω μέρους και να βελτιώσουν στο μέγιστο τη συνολική αεροδυναμική απόδοση.

Η Audi ολοκλήρωσε το πακέτο παρουσιάζοντας νέα πίσω αεροτομή, με εντελώς νέα ακριανά πτερύγια (endplates), καθώς και νέο κάτω πτερύγιο (beam wing). Αυτά τα πολυάριθμα ανανεωμένα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά για να λειτουργούν αναπόσπαστα ως μέρος του συνολικού αεροδυναμικού πακέτου, διασφαλίζοντας ότι η ροή αέρα που τελικά εξέρχεται από το πίσω μέρος του μονοθεσίου λειτουργεί σε σχέση με το νέο πάτωμα και τον διαχύτη.
Ο άνθρωπος που επιβλέπει και καθοδηγεί αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο και φιλόδοξο έργο, είναι ο Ματία Μπινότο, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι, ενώ η άμεση βελτίωση του απόλυτου χρόνου ανά γύρο είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη για τη σκληρή μάχη στο φετινό πρωτάθλημα, πρωταρχική εστίαση της ομάδας παραμένει η διασφάλιση των χρόνων παράδοσης και της κατασκευαστικής ικανότητας.
Το γεγονός ότι το εργοστάσιο κατάφερε να παράγει δεκατέσσερα ολοκαίνουργια αεροδυναμικά εξαρτήματα εγκαίρως για αυτόν τον απαιτητικό αγώνα, αποτελεί απόδειξη ότι η ομάδα ανεβάζει σταθερά τα εσωτερικά της πρότυπα λειτουργίας. Όσον αφορά την αμιγώς αγωνιστική απόδοση των νέων εξαρτημάτων στην πίστα, ο Ματία Μπινότο τόνισε με ικανοποίηση ότι τα αρχικά δεδομένα της τηλεμετρίας έδειξαν πως το αεροδυναμικό πακέτο αποδίδει ακριβώς όπως αναμενόταν. Αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε την εξαιρετικά κρίσιμη συσχέτιση ανάμεσα στα νούμερα της αεροδυναμικής σήραγγας, τα δεδομένα του προσομοιωτή και τις πραγματικές, συχνά απρόβλεπτες, συνθήκες της πίστας στο Μπακού.

Διαβάστε επίσης:
F1 Μπακού: Ταχύτερος ο Ράσελ στα ελεύθερα
Όταν η τεχνολογία απαξιώνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως τα κινητά τηλέφωνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Europe Gulf Forum: Η Ευρώπη και ο Κόλπος ενώνουν δυνάμεις για την ασφάλεια, το εμπόριο και την οικονομική σταθερότητα
- Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν στροφές ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ιστορικά υψηλά ο ΔΑΑ, βλέπει τα 44 πάλι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ
- Χατζηδάκης: Όσοι αμφισβητούσαν το IRIS τι έχουν να πουν; Αύξηση σχεδόν 100% στη χρήση και 10,9 δισ. συναλλαγές
- Γερμανία: Εγκρίθηκε προσωρινή μείωση του φόρου καυσίμων ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Latsco (Πάρις Κασιδόκωστας – Λάτσης): Πούλησε δύο VLGC σε εταιρείες από Ντουμπάι και Κίνα με 197 εκατ. δολάρια
Έρχεται τραπεζικό deal, το big short στη Metlen και η αποθέωση, οι ντομάτες του Θεοδωρόπουλου, η έδρα Μυστακίδη στο LSE, οι νέες business Χούμπαυλη, σε ποιο σπίτι στεγάζει τον έρωτά του ο 70χρονος πολιτικός
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.