ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν θα επιδιώξουμε την υψηλότερη δυνατή αποτίμηση, αλλά μια αποτίμηση που θα αφήνει ουσιαστικό περιθώριο για να κερδίσουν όλοι».
Αυτή ήταν η πρώτη φράση του Πέτρου Παππά, ιδρυτή και CEO της ναυτιλιακής Star Bulk Carriers κατά την παρουσίαση του ομίλου ενόψει της παράλληλης εισαγωγής στο Euronext Athens μετά το Nasdaq.
Ηταν μία υπόσχεση που τηρήθηκε αφού η μετοχή μετά τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης στο ΧΑ καταγράφει κέρδη 14,8% σε σχέση με την τιμή κτήσης της δημόσιας προσφοράς. Οι τελευταίες δημόσιες εγγραφές όπως ο όμιλος Φάις και η Αttica Stores είχαν «πληγώσει» τους μετόχους αφού οι τρέχουσες τιμές των μετοχών υπολείπονται από την τελική τιμή διάθεσης. Aντιθέτως, οι 7.500 επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τον Πέτρο Παππά και την Star Bulk αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους.
Βεβαίως, μιλάμε για χρηματιστήριο, για προσφορά και ζήτηση που σε συνδυασμό με την κυκλικότητα της ναυτιλίας δεν εγγυάται τη μελλοντική πορεία της μετοχής.
Προς το παρών, η συμπεριφορά του τίτλου είναι παραπάνω από θετική, γεγονός που δεν κάνει καλό μόνο στην Star Bulk αλλά και στην προσπάθεια του Χρηματιστηρίου να προσελκύσει ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας όπως η ποντοπόρος ναυτιλία. H δημιουργία ενός ναυτιλιακού οικοσυστήματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν για χρόνια το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου και της διοίκησης του ΧΑ και η επιτυχία της Star Bulk ανοίγει το δρόμο για να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός.
Αλλωστε ήταν η πρώτη φορά που μια ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων προχώρησε σε dual listing στο ΧΑ, εκδίδοντας νέες μετοχές.
Όπως δήλωσε και πρόεδρος του ΔΣ της Star Bulk Σπύρος Καπράλος: «Η δημόσια προσφορά ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη πάνω από έξι φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 656 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά διαθέτει το βάθος και την αξιοπιστία για να φιλοξενήσει τον κλάδο στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως».
Στα 3,26 δισ. έφτασε η κεφαλαιοποίηση του ομίλου
H τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Star Bulk ορίστηκε στα 24,5 ευρώ και η τιμή εκκίνησης στην πρεμιέρα της μετοχής ήταν στα 27,05 ευρώ σε συνάρτηση με το κλείσιμο της μετοχής στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη μέρα μετατρεπόμενη σε ευρώ.
Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στις 16 Σεπτεμβρίου η μετοχή υποχώρησε κατά 1,4% στα 26,65 ευρώ με συναλλαγές 333.000 τεμαχίων αλλά 8,7% πάνω από την τιμή κτήσης. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης πέρασε σε θετικό έδαφος στα 27,520 ευρώ με άνοδο 3,2% και υπεραξίες 12,3% σε σχέση με την τιμή κτήσης και στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύθηκε επιπλέον κατά 2,2% στα 28,13 ευρώ κάνοντας τους επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά πλουσιότερους κατά 14,8% μέσα σε τρεις ημέρες. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 3,26 δις. ευρώ.
Η τιμή στη Νέα Υόρκη έκλεισε την Παρασκευή στα 32,47 δολάρια ή στα 28,33 ευρώ σύμφωνα με την ισοτιμία της ΕΚΤ, κινούμενη παράλληλα με την τιμή στο ΧΑ.
Πόλος έλξης για τους μετόχους η μερισματική πολιτική της εταιρείας
Η Star Bulk είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία μεταφοράς ξηρού φορτίου στην αγορά της Νέας Υόρκης και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο πίσω από την κινεζική Cosco και τη γιαπωνέζικη Nippon.
Διαθέτει στόλο 145 πλοίων και το πρώτο εξάμηνο του 2026 ανέβασε τα έσοδά της στα επίπεδα των 640 εκατ. δολαρίων, από τα 480 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη εκτινάχτηκαν στα 203,5 εκατ. δολάρια, από 501 χιλιάδες δολάρια πέρσι. Ελκυστικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι και η γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων που ακολουθεί η Star Bulk. Στα ανά τρίμηνο παρεχόμενα μερίσματα, όπως επίσης και σε επαναγορές ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, κατευθύνεται σχεδόν το σύνολο των ταμειακών ροών, μετά από τις αποπληρωμές χρέους και τις αναγκαίες επενδύσεις.
Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς οι μέτοχοι έχουν λάβει 1,77 δολάρια ανά μετοχή, η οποία ξεκίνησε με αφετηρία τα 19,22 δολάρια. Tην τελευταία πενταετία η ναυτιλιακή έχει μοιράσει μερίσματα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων (14,89 δολάρια ανά μετοχή) ενώ έχει διαθέσει και 620 εκατ. δολάρια για επαναγορές ιδίων μετοχών.
Διαβάστε επίσης:
Star Bulk: Πώς διαμορφώνονται οι συμμετοχές των C.K. Limited και Danaos μετά την είσοδο στο ΧΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Scope: Υποβάθμισε την Γαλλία κατά μια μονάδα, σε Α+ με σταθερές προοπτικές
- Deutsche Welle: Φέρεται να παίρνει πίσω την απόφαση για το ελληνόφωνο πρόγραμμα – Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη και η κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ
- H πρωτοπόρος Μαργαρίτα, οι 1000 και 1 νύχτες το Προεδρικό, ο χαμός με την βιντζοτράτα, οι ναύαρχοι της Βουλής και ο Γιάννης με τον Πιέρρ
- Νίκος Παπαθανάσης: Διεθνή αναγνώριση των αντοχών και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας οι ανακοινώσεις Scope και Moody’s
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.