Ανάμεσα στο «κλέφτες όλοι» και το «όλοι βγήκαν λάδι» υπάρχει μια προσέγγιση που αφορά τα πρόσωπα ένα προς ένα, που αφορά τη λεπτομερή ανάλυση της εμπλοκής του καθενός, τον τρόπο, τα πιθανά ωφελήματα.
Ταυτόχρονα υπάρχει και η μεγάλη εικόνα, που δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με την πολιτική πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα η μαζική αλλαγή κομματικής ταυτότητας σε περιφέρεια όπου έγιναν οι μεγάλες απάτες. Ο χάρτης στην Κρήτη έγινε μπλε επειδή όλο το πράσινο το έφαγαν τα πρόβατα.
Βλέπουμε τον πρωθυπουργό να προσεγγίζει διαφορετικά την υπόθεση με τα αμαρτωλά βοσκοτόπια. Μόνο που δεν χοροπήδησε από χαρά. Με αφορμή τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εστιάζει στο τελικό αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, παραβλέποντας μια λεπτομέρεια. Όταν μια υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε τίποτα. Απλώς δεν επαρκούν τα στοιχεία για να γίνει δίκη.
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης «αναδεικνύει την πλήρη αλήθεια», τονίζοντας ότι για την πλειονότητα των βουλευτών και υπουργών που είχαν αναφερθεί δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την άσκηση ποινικών διώξεων. Παράλληλα, έκανε λόγο για διασυρμό έντιμων πολιτικών προσώπων και διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη απέναντι σε όσους, όπως υποστήριξε, κατηγορήθηκαν αδίκως.
Για το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν υπερβολές και πρόωρα συμπεράσματα. Τα ίδια, δηλαδή υπερβολές και πρόωρα συμπεράσματα, κάνουν όλο σε κάθε υπόθεση. Όσο θέλει να χοροπηδήσει σήμερα ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της υπόθεσης, άλλο τόσο πανηγύριζε η αντιπολίτευση, μηδενός εξαιρουμένου, όταν μαθεύτηκαν ονόματα. Για ένα «είπε ο Μήτσος, να σου πω» αντιδρούσαν σαν να είχε τελεσιδικήσει η υπόθεση. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτική χρήση της δικαστικής έρευνας πριν αυτή ολοκληρωθεί. Όπως και ο ίδιος τώρα κάνει δηλώνεις πριν αθωωθούν οι τέσσερις που δεν μπήκαν στο αρχείο.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι δηλαδή από εδώ οι καλοί και από εκεί οι κακοί. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Οι υποθέσεις αυτές θα μας απασχολήσουν για καιρό, μέχρι να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις. Μέχρι τότε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Θα έχει βγει ο Μητσοτάκης στη σύνταξη και θα παίζει τένις με τα εγγονάκια του. Οπότε αυτό που κρατάμε, για σήμερα, για τώρα, είναι ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε οι συγκεκριμένες υποθέσεις να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη.
Ο Μητσοτάκης δεν κάνει δήλωση αν το επιτελείο του δεν ζυγίσει μία προς μία τις λέξεις, με έμφαση στους συνδέσμους και στις λεπτομέρειες. Βάζοντας ένα «πλέον» στο τέλος μιας φράσης, μπορεί να δώσει άλλο νόημα. Με τόσα φίλτρα, λοιπόν, δεν του ξέφυγε η κριτική για τη δημοσιότητα γύρω από την έρευνα. Υπονόησε, μέσα από τις ζυγισμένες λέξεις του, ότι δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις για το εύρος των πολιτικών ευθυνών. Σαν να μην ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητη και λογαριασμό δεν δίνει.
Η ποινική διερεύνηση συνεχίζεται για όσους διώκονται και η αντιπαράθεση παίζει ανάμεσα στο «ποιοι ερευνώνται» και «τι αποδείχθηκε μέχρι σήμερα». Ακούγοντας όλες τις δηλώσεις, από κάθε κατεύθυνση, διαβάζοντας αναλύσεις ή σχόλια από εδώ και από εκεί, βλέπουμε ότι όλο και περισσότερο η πολιτική μοιάζει με τη φιλολογία και καθένας ερμηνεύει το ποίημα με τη σκευή που ήδη κουβαλάει.
Διαβάστε επίσης
Κυψέλη: Πολλά ερωτήματα, καμία απάντηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μετρό Γραμμή 4: Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Δούκα με Ελληνικό Μετρό και αναδόχους για την Κυψέλη – Πότε ξεκινούν τα έργα
- Μύκονος – Αποκάλυψη: Πώς ένα καθαριστήριο χρεώνει 4 φορές πιο ακριβά το πλύσιμο σε σεντόνια και πετσέτες – Τι δείχνουν τα τιμολόγια
- Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις αρχειοθετήσεις
- Αλέξανδρος Εξάρχου: Σταθερές ροές εσόδων από το LNG και αυτόνομη εισαγωγή της εταιρείας ενέργειας στο ΧΑ