Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Τεράστια είναι η ζήτηση που εκφράζεται στο βιβλίο προσφορών για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη.

Ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διευρυνθεί και θα φτάσει τελικά στα 659,3 εκατ. ευρώ το ποσό της άντλησης κεφαλαίων που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι στα 500 εκατ. ευρώ.

1

Πηγές που είναι πολύ κοντά στη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης, αναφέρουν ότι η τελική τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα κινηθεί στο μέσο του εύρους, μεταξύ των 42 και 43 ευρώ.

Γεγονός που μεταφράζεται σε τιμή 42,5 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή με πολύ μικρό discount 3,4%, σε σχέση με το σημερινό κλείσιμο της μετοχής στα 44 ευρώ.

Η διαφαινόμενη διεύρυνση των ζητούμενων κεφαλαίων ερμηνεύεται από την αγορά ως ένδειξη εμπιστοσύνης από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι νέες μετοχές που πρόκειται να εκδοθούν είναι 15.513.493, γεγονός που θα επιφέρει μείωση του ποσοστού του Γιώργου Περιστέρη από 31,799% που έχει σήμερα στα επίπεδα του 276.5%.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι ανέθεσε στις «Banco Santander, S.A.», «Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A.» και «Morgan Stanley Europe SE» ως Παγκόσμιους Συντονιστές και, από κοινού με την «AXIA Ventures Group Ltd.», ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, να ξεκινήσουν εκ μέρους της μια διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book build) για την ιδιωτική τοποθέτηση νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας 0,57 ευρώ η καθεμία (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους περίπου €500.000.000.

Με την ολοκλήρωση και με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέσω της έκδοσης των Νέων Μετοχών, με αποκλεισμό (κατάργηση) των δικαιωμάτων προτίμησης (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), με βάση την εξουσιοδότηση που του παρασχέθηκε δυνάμει της απόφασης της από 16.06.2026 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018.

Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές που θα συμμετέχουν στη διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book build), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, και σε κάθε περίπτωση υπό την επιφύλαξη των εφαρμοστέων εξαιρέσεων από τις ισχύουσες απαιτήσεις δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2017 και κάθε άλλη εφαρμοστέα νομοθεσία. Τα έσοδα από την Iδιωτική Tοποθέτηση αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική ευελιξία της Εταιρείας και την ικανότητά της να αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες πέραν του τρέχοντος επιχειρηματικού της σχεδίου — ενισχύοντας έτσι τη θέση της ως κορυφαίου επενδυτή και διαχειριστή υποδομών με επενδυτική διαβάθμιση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα για να υποστηρίξει τη συνεχή επέκταση της πλατφόρμας υποδομών και παραχωρήσεων της, κυρίως στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση του προσδιορισμένου επενδυτικού της προγράμματος στους τομείς των μεταφορών, του ύδατος, της ενέργειας, και άλλων συναφών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ πέραν του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου της. Τόσο η Εταιρεία όσο και ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εταιρείας, έχουν αναλάβει συνήθεις υποχρεώσεις δέσμευσης μετοχών (lock-up) για διάστημα 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Η Εταιρεία θα ενημερώσει τους επενδυτές σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και τα αποτελέσματα της Ιδιωτικής Τοποθέτησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, μέσω επόμενων ανακοινώσεων.