• Top Stories

    Κουφοντίνας: «Θέλω άδεια για να είμαι με την οικογένειά μου και να ξαναγίνω μελισσουργός»

    Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας


    Την επανασύνδεση με την οικογένεια του και την επανασύσταση της μελισσουργικής μονάδας του επικαλέστηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας για να πείσει το Συμβούλιο των φυλακών να του δώσει την πρώτη του άδεια.

    Αυτές άλλωστε οι προϋποθέσεις, της αποκατάστασης των δεσμών με την οικογένεια και της επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι και οι μοναδικές που ζητεί ο νόμος του 1989 (η ισχύ του οποίου ανανεώθηκε 1999) που ορίζει πότε ένας κρατούμενος έχει δικαίωμα να αιτηθεί και να λάβει άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα.

    Αντίθετα, ο νόμος δεν προβλέπει να ζητείται από τον κρατούμενο η θέση του για τις πράξεις που τον έστειλαν στη φυλακή κι αν έχει μετανοήσει για αυτές. Συνεπώς, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν φέρεται να ρωτήθηκε για τις δολοφονικές ενέργειες της της 17Ν.

    «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα», απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Λουκάς» της 17Ν στην ακρόαση του ενώπιον του Συμβουλίου των φυλακών.

    Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση, ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια βάσει της καταδίκης τους αλλά μόνο βάσει της συμπεριφοράς τους στις φυλακές και την καλή χρήση της άδειας.

    Παραπέμπουν δε, σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, στην οποία επισημαίνεται ότι για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση απο το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Καμίνης: Άνθρωποι σαν τον Κουφοντίνα δεν πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτωρ Κουφοντίνας: Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σάλος στην κοινωνία: Διήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν



    ΣΧΟΛΙΑ