ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Euroxx Securities και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιούκαλια προχωρούν σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών στη νέα έκθεσή τους με τίτλο «Growth story at a discount» (16/4).
Οι νέες τιμές στόχοι είναι για την Εθνική Τράπεζα τα 18,8 ευρώ (προηγούμενη 16,3 ευρώ) και περιθώριο ανόδου 25%, για τη Eurobank τα 5,3 ευρώ (προηγούμενη 4,8 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 31%, για την Τράπεζα Πειραιώς 11,0 ευρώ (προηγούμενη 9,4 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 30% και τέλος, για τηνAlpha Bank 5,2 ευρώ (προηγούμενη 4,3 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 37%. Όλες οι συστάσεις είναι «υπεραπόδοσης» έναντι της αγοράς.
«Οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν θετικές, κατά την άποψή μας, παρά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα ανάπτυξης της ευρωζώνης, χάρη στην ανώτερη αύξηση των χορηγήσεων, την υγιή δημιουργία εσόδων από προμήθειες και τις περιορισμένες νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Διατηρούμε τις τρέχουσες προβλέψεις μας για τον κλάδο και αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τους στόχους τιμών μας λόγω της αναπροσαρμογής στα μοντέλα μας. Προβλέπουμε σταθερό μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των κερδών ανά μετοχή (EPS) περίπου 10% για την περίοδο 2025-2028 για τον κλάδο, με ανοδικό κίνδυνο στους δείκτες μερισματικής απόδοσης», εκτιμά το δίδυμο της Euroxx.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη P/E περίπου 9,5 φορές φέτος, με έκπτωση έναντι των ομολόγων της περιοχής να ανέρχεται σε αδικαιολόγητο επίπεδο περίπου 10%. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, η προοπτική ανάπτυξης παραμένει ανέπαφη.
«Θεωρούμε ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου που παρουσίασαν οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2025 είναι εφικτοί.
Οι προβλέψεις μας είναι συνολικά κοντά στους στόχους, με τις βασικές παραδοχές για τα έσοδα να είναι οι εξής: 1) υψηλή μονοψήφια αύξηση των δανείων, 2») ισχυρή δημιουργία προμηθειών που οφείλεται στην αύξηση των δανείων, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της τραπεζοασφάλισης, 3) οι καλύτεροι δείκτες C/I στην κατηγορία (μέσος όρος 36%) με 3ετή CAGR λειτουργικών εξόδων περίπου 5% και 4) κόστος κινδύνου στην περιοχή των 40-50 μ.β., με την ΕΤΕ ακόμη χαμηλότερο στις 30 μ.β. το 2028», συνεχίζουν οι αναλυτές.
«Έχουμε κάνει μόνο οριακές αλλαγές στις προβλέψεις μας για την περίοδο 2026-2028. Βλέπουμε την εύλογη αξία για τις ελληνικές τράπεζες σε εύρος P/E περίπου 12 φορές για τον δείκτη P/E για το 2026 (10-15% premium σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους). Η κορυφαία επιλογή μας παραμένει η Eurobank λόγω της ελκυστικής εικόνας ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά προσθέτουμε και την Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη την υποαπόδοση από την αρχή του έτους και την ελκυστική σχετική αποτίμηση.
Συνολικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε βέβαιοι για τις προβλέψεις κερδών μας για την περίοδο 2026-2028 και διαβλέπουμε κίνδυνο ανοδικής αναθεώρησης στις υποθέσεις μας για το ποσοστό διανομής μερισμάτων», καταλήγει η Euroxx.
Διαβάστε επίσης:
Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Viohalco, Helleniq Energy, Πλαστικά Θράκης, Profile
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Interwood: Πώληση ακινήτου συνολικής αξίας €3 εκατ. και εξορθολογισμός των logistics
- Ανατροπή στην Monte Paschi: Ο εκδιωχθείς CEO, Luigi Lovaglio, επιστρέφει στο ΔΣ ισχυρότερος
- Υπουργείο Ανάπτυξης: 10 παρεμβάσεις που ενισχύουν επιχειρηματικότητα και βιομηχανία
- Η PepsiCo ξεπερνά τις εκτιμήσεις, με όχημα τα ενεργειακά ποτά και σνακς – Αύξηση πωλήσεων 8,5%
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.