ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βρετανικό ΥΠΕΞ: Προειδοποιήσεις για ταξιδιώτες σε Τουρκία και Κύπρο λόγω πολέμου – Τι είπε για Ελλάδα
Η Ευρώπη και η Βρετανία έχουν απόλυτη ανάγκη την ενέργεια της Μόσχας, καθώς η παγκόσμια προσφορά περιορίζεται, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Κιρίλ Ντμιτρίεφ.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι «η Ρωσία σίγουρα θα λάβει πολλές αιτήσεις από την Ευρώπη και τη Βρετανία και θα αποφασίσει αν θα τις ικανοποιήσει ή όχι».
«Η πρόβλεψή μας είναι πολύ σαφής: η Ευρώπη και η Βρετανία θα ικετεύουν για ρωσικούς ενεργειακούς πόρους», είπε ο ίδιος σε συνάντηση της ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο Ντμιτρίεφ δήλωσε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 150-200 δολάρια το βαρέλι, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Προειδοποιεί δε ότι είμαστε ενώπιον μιας «εξαιρετικά σοβαρής ενεργειακής κρίσης», την οποία η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Δύση «έριξε τον εαυτό της στα βαθιά» μειώνοντας την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Ο Ντμιτρίεφ, όπως σημειώνει το Politico, βγαίνει όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο, με ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, στέλνει μηνύματα που σχετίζονται με την οικονομία, παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως απαραίτητη για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας καθώς η προσφορά συρρικνώνεται. Υποστηρίζει δε ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν αποτύχει.
Η Ευρώπη πάντως φαίνεται ότι δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της, αναφέρει το Politico. «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν που επιμένει ότι η Ένωση «δεν πρέπει να εισάγει ούτε μια σταγόνα».
Διαβάστε επίσης
Μερτς: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να μπει στην KNDS – Κίνηση επιρροής στον αμυντικό κλάδο
G7: Ανησυχία για τον πόλεμο στο Ιράν και τους κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία
Κυβερνοεπίθεση στην Κομισιόν: Στο στόχαστρο AWS – Έρευνα για πιθανή διαρροή δεδομένων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.