ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Ισραηλινό αξιωματούχο, γράφει πως οι χώρες που λειτουργούν μεσολαβητικά -Αίγυπτος, Τουρκία, Πακιστάν- προσπαθούν να κανονίσουν μια συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ για αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Όπως προκύπτει και από ισραηλινά Μέσα, συνομιλητής των ΗΠΑ από την πλευρά της Τεχεράνης θα είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπάγκερ Γκαλιμπάφ, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν σε πρώτη φάση οι Γουίτκοφ, Κούσνερ και πιθανώς αργότερα ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Πάντως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Γκαλιμπάφ με ανάρτησή του, διαψεύδουν πως υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.
Λίγο αργότερα, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Γκαλιμπάφ και πως το Ιράν δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Για «σημαντικά σημεία συμφωνίας» μιλά ο Τραμπ
Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Τεχεράνης και πως έχουν επιτευχθεί «σημαντικά σημεία συμφωνίας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να κατονομάσει τον συνομιλητή των ΗΠΑ, αν και στη συνέχεια προέκυψε το όνομα του Γκαλιμπάφ.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να διαψεύδει πως υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη, αν και δήλωσε πως «έχουν ληφθεί μηνύματα από ορισμένες φιλικές χώρες σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου».
Διαβάστε επίσης:
Εθιμοτυπική συνάντηση Φλωρίδη με Γκίλφοϊλ – Αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σταύρος Παπασταύρου: Δεν υπάρχει επιστροφή στο Ρωσικό φυσικό αέριο – Θέλουμε να γίνουμε παραγωγός φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια
- Χατζηδάκης: Τα μέτρα στήριξης θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών εξελίξεων
- Μπαχρέιν: Αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έγκριση χρήσης βίας για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
- Κύπρος: Το HMS Dragon εντάσσεται στην αεράμυνα του νησιού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.