ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε ειδική μνεία στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την Επανάσταση, Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννησή του στις 11 Φεβρουαρίου.
Στο μήνυμά της, η Ζαχάροβα χαρακτήρισε τον Καποδίστρια «Ρώσο πολιτικό» που προσέφερε «εθνική και πατριωτική υπηρεσία» όταν ανέλαβε κυβερνήτης της Ελλάδας. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε παλαιότερη δήλωσή της -το 2021- τον είχε αποκαλέσει «Ρώσο πολιτικό ελληνικής καταγωγής». Μια διατύπωση που αυτή τη φορά δεν επαναλήφθηκε.
🔴 #LIVE: Briefing by Russia's Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova on topical foreign policy issues https://t.co/4A8HE9qYPk
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) February 12, 2026
Η ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τον Καποδίστρια
Αναλυτικότερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ με δηλώσεις της Ζαχάροβα αναφέρει τα εξής: «Στις 11 Φεβρουαρίου, γιορτάσαμε την 250ή επέτειο του Ρώσου πολιτικού και διπλωμάτη Ιβάν Καποδίστρια. Το αποκορύφωμα της εθνικής και πατριωτικής του υπηρεσίας ήταν η εκλογή του τον Απρίλιο του 1827 ως Προέδρου (Κυβερνήτη) του αναδυόμενου ελληνικού κράτους».
Μάλιστα στην ρωσική εκδοχή της ίδιας ανάρτησης αναφέρεται ότι «αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρώσου πολιτικού και διπλωμάτη Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστρια».
💬 #Zakharova: On February 11, we marked the 250th anniversary of of Russian statesman & diplomat Ivan #Kapodistrias.
The culmination of his national & patriotic service was his election in April 1827 as President (Governor) of the emerging Greek state. pic.twitter.com/JepwTM7Urs
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) February 12, 2026
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας για υπόθεση πώλησης ακινήτων 900 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα από τη ναύλωση του m/v Phaidra 5,18 εκατ. δολάρια
- F1 Μπαχρέιν, δοκιμές, 2η μέρα: Ταχύτερος ο Λεκλέρ
- Σταύρος Παπασταύρου: Την Παρασκευή στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
- Η MSC Cruises θα προσεγγίσει το Πάσχα Σύρο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.