ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων το 2026 από την κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America (BofA), Μπράιαν Μόινιχαν (Brian Moynihan), μετά από μια δασμολογική «καταιγίδα» που προκάλεσε ανισορροπίες στην αμερικανική οικονομία το 2025.
Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Μόινιχαν ανέφερε ότι η Bank of America πλέον «βλέπει αποκλιμάκωση και όχι κλιμάκωση», με έναν μέσο συντελεστή δασμών γύρω στο 15% και υψηλότερα ποσοστά για χώρες που δεν δεσμεύονται σε αγορές αμερικανικών προϊόντων ή στη μείωση μη δασμολογικών εμποδίων.
«Το να πάμε από έναν ενιαίο δασμό 10% σε 15% για το μεγαλύτερο μέρος των χωρών, δεν είναι τεράστια διαφορά», ανέφερε.
«Και εκεί είναι που η ομάδα μας θεωρεί ότι ξεκινά η αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει έναν βασικό δασμό 10% σε όλους τους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο προχώρησε σε νέο γύρο μέτρων που αναμενόταν να ανεβάσουν τον μέσο συντελεστή στο 15,2% για τους βασικούς εμπορικούς εταίρους, εφόσον εφαρμόζονταν πλήρως.
Εκτιμήσεις της Bloomberg Economics τοποθετούν τον μέσο δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στο 14%, από περίπου 2%, μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Η Κίνα είναι μια διαφορετική υπόθεση», όπως και οι εταίροι της Βόρειας Αμερικής, ενόψει της επανεξέτασης της συμφωνίας ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά μέσα στο 2026. «Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί κανείς να διακρίνει πλέον το σημείο ισορροπίας», συμπλήρωσε ο Μόινιχαν.
Οι υψηλότεροι δασμοί και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική επηρέασαν τις μικρές επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε, αν και κάποια ανάσα ήρθε καθώς οι πιέσεις υποχώρησαν.
Όπως υποστήριξε ο Μόινιχαν, οι δασμοί απασχολούν λιγότερο σήμερα τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με την αβεβαιότητα ως προς τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, καθώς ορισμένες μεταναστευτικές πολιτικές της διοίκησης Τραμπ «δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί».
Διαβάστε επίσης:
Άνοδος των τιμών πετρελαίου λόγω Ουκρανίας και εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Γεωργιάδης: Ώρα να επανεξεταστούν τα pushbacks – Υπαρξιακό το μεταναστευτικό για την Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελέτη ΚΕΦίΜ: Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του νομοθετικού έργου το 2024 – Ποιες οι προκλήσεις
- Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Αυτοί είναι οι 4 υποψήφιοι επενδυτές
- Μπλόκο Κομοτηνής: Πέταξαν άχυρα και κοπριά έξω από το γραφείο του Στυλιανίδη (φωτογραφίες)
- Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου