Ο πρωθυπουργός  του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα δαπανήσει 350 δισεκατομμύρια σέκελ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη ανεξάρτητων όπλων για να μειώσει την εξάρτησή του από άλλες χώρες.

«Θα συνεχίσουμε να αποκτούμε απαραίτητα εφόδια, ενώ παράλληλα θα εξοπλιζόμαστε ανεξάρτητα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε τελετή για τους νέους πιλότους, αναφέρει το Reuters.

1

«Δεν ξέρω αν μια χώρα μπορεί να είναι εντελώς ανεξάρτητη, αλλά θα προσπαθήσουμε… να διασφαλίσουμε ότι τα όπλα μας παράγονται όσο το δυνατόν περισσότερο στο Ισραήλ», είπε. «Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων για το Κράτος του Ισραήλ και να μειώσουμε την εξάρτηση από οποιοδήποτε μέρος, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων».

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αφού ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στη Ράφα και το Ισραήλ ορκίστηκε αντίποινα, σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το γραφείο του ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Χαμάς πρέπει να τηρήσει πλήρως τη συμφωνία του Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι προέβλεπε την απομάκρυνση της μαχητικής ομάδας από την εξουσία στη Γάζα, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση και την αποριζοσπαστικοποίηση της περιοχής.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει αναλόγως», πρόσθεσε η δήλωση. Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε πυροδοτηθεί εναντίον ενός στρατιωτικού οχήματος στη νότια περιοχή Ράφα της Γάζας και ότι ένας αξιωματικός είχε τραυματιστεί ελαφρά.

Η βία έχει υποχωρήσει αλλά δεν έχει σταματήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα στις 10 Οκτωβρίου και οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται τακτικά για παραβίαση της εκεχειρίας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 400 ανθρώπους στην περιοχή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

Ένα σχέδιο 20 σημείων που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο απαιτεί μια αρχική εκεχειρία ακολουθούμενη από βήματα προς μια ευρύτερη ειρήνη. Τελικά, καλεί τη Χαμάς να αφοπλιστεί και να μην έχει κανέναν κυβερνητικό ρόλο στη Γάζα και το Ισραήλ να αποσυρθεί από την περιοχή, η οποία παραμένει σε ερείπια μετά από δύο χρόνια πολέμου.

Οι πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει πλήρως σε όλα τα περιεχόμενά της. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει τα όπλα της μόνο εάν ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ο Πολωνός πρεσβευτής συνελήφθη με την υποψία ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης πλαστών πτυχίων

ΗΠΑ: Έκκληση Δημοκρατικών προς Τραμπ για αναστολή των μαζικών ανακλήσεων πρεσβευτών

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος στη για τον θάνατο του Μοχάμεντ αλ Χαντάντ που σκοτώθηκε στην συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα